ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε απεργία στους σιδηροδρόμους – Προσωρινή συμφωνία ανάμεσα σε συνδικάτα και εταιρείες

Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν μεγάλες εταιρείες των αμερικανικών σιδηροδρόμων των ΗΠΑ και συνδικάτα, ύστερα από 20 ώρες εντατικών συνομιλιών που επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Μπάιντεν, προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα μπορούσε να πλήξει την τροφοδοσία τροφίμων και καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συμφωνία νωρίς σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για «νίκη για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στους σιδηροδρόμους που εργάστηκαν ακούραστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες και οι κοινότητες της Αμερικής θα παραλάμβαναν αυτά που μας κράτησαν αυτά τα δύσκολα χρόνια».

Η προσωρινή συμφωνία παραπέμπεται τώρα προς ψήφιση στα συνδικάτα, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων

Όπως δήλωσε το ίδιο πρόσωπο, ακόμα και αν οι ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, η απεργία στους αμερικανικούς σιδηρόδρομους, που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αποτράπηκε για πολλές εβδομάδες, λόγω της συγκεκριμένης διατύπωσης της συμφωνίας.

Η απεργία στους αμερικανικούς σιδηρόδρομους θα είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» σχεδόν το 30% των αμερικανικών εμπορικών αποστολών με βάση το βάρος τους, να αυξηθεί ο πληθωρισμός, να επιβαρυνθεί η αμερικανική οικονομία με κόστος έως 2 δισ. δολάρια ημερησίως και να προκληθεί μια σειρά από προβλήματα στις συγκοινωνίες που θα επηρέαζαν τους αμερικανικούς τομείς και κλάδους της ενέργειας, της γεωργίας, της μεταποίησης, της υγείας και των λιανικών πωλήσεων.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν φιλοξένησαν συνομιλίες για συλλογικές συμβάσεις έως αργά χθες βράδυ, με στόχο να διασφαλιστεί μια συμφωνία με τα συνδικάτα, που εκπροσωπούν 115.000 εργαζομένους από εταιρείες όπως οι Union Pacific, BNSF, CSX, Norfolk Southern και Kansas City Southern. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον υπουργό Εργασίας, Μάρτι Γουόλς, και τους διαπραγματευτές γύρω στις 9 μ.μ. να προχωρήσουν τις συνομιλίες -σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων, που δήλωσε ότι διήρκησαν 20 ώρες.

Η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας εντός της προθεσμίας, που ήταν ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα την Παρασκευή, θα άνοιγε τον δρόμο για την απεργία.

Οι εταιρείες αμερικανικών σιδηροδρόμων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, μισθών και άλλων δαπανών τα τελευταία χρόνια, ενώ αύξαναν τα κέρδη και τα μερίσματα για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την υπηρεσία στατιστικών στοιχείων για την αγορά εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους έχει μειωθεί από τουλάχιστον 600.000 το 1970, σε περίπου 150.000 το 2022, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και της μείωσης κόστους.

Διαβάστε ακόμη

Yachting: Θέμα ημερών η ενεργοποίηση της πλατφόρμας e-charter permission

Επιστολή προμηθευτών ενέργειας σε Σκρέκα για τις κλιμακωτές χρεώσεις στο ρεύμα

Ελβετία: Ψεύτικες αφίσες καλούν πολίτες να αναφέρουν γείτονες που καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts