ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τα σιτηρά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, η οποία θα υπογραφεί αύριο, Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη και προέτρεψαν τη Μόσχα να την εφαρμόσει.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση αυτής της κατ’ αρχήν συμφωνίας, όμως αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να την εφαρμόσει η Ρωσία και να φτάσουν τα ουκρανικά σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Τα αποθέματα θα σώσουν την παρτίδα στα σιτηρά – Πώς επηρεάζει η Ουκρανία

«Τα σιτηρά ως όπλο της Ρωσίας»

«Εν πρώτοις, δεν θα έπρεπε να βρεθούμε ποτέ σε αυτήν την κατάσταση. Ήταν μια σκόπιμη απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο», πρόσθεσε.

Ο Πράις χαιρέτισε κυρίως τις προσπάθειες που κατέβαλαν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και η Τουρκία, η οποία έχει συγκρουστεί με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στο θέμα της Συρίας και για την αγορά όπλων από την Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών θα εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως από το λιμάνι της Οδησσού, ενώ θα διευκολυνθούν και οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο από το πρακτορείο Reuters, απάντησε πως  «συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για το ξεμπλοκάρισμα των ουκρανικών σιτηρών, σχεδιάζεται να διεξαχθούν αύριο, Παρασκευή, στην Τουρκία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts