ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Προϋπολογισμός $6 τρισ. για υποδομές, υγεία και παιδεία από τον Τζο Μπάιντεν για το 2022

Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τα ποσά που θα επενδυθούν στην εκπαίδευση, την υγεία και τις υποδομές, ενώ θα αυξηθεί ελαφρά και ο αμυντικός προϋπολογισμός

Tον πρώτο προϋπολογισμό του για το 2022 παρουσίασε σήμερα (28/5/2021) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με δαπάνες συνολικού ύψους 6 τρισ. δολαρίων, με σκοπό τον «επανασχεδιασμό» της αμερικανικής οικονομίας, αλλά με κίνδυνο να αυξηθεί το χρέος των ΗΠΑ σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ακολουθώντας διαμετρικά αντίθετη πορεία από τον προκάτοχό του, ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τα ποσά που θα επενδυθούν στην εκπαίδευση, την υγεία και τις υποδομές, ενώ θα αυξηθεί ελαφρά και ο αμυντικός προϋπολογισμός.

Ωστόσο, το κείμενο αυτό δεν είναι παρά μια πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί επί μακρόν στο Κογκρέσο μέχρι να εγκριθεί.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα εκφράσουν έντονες αντιρρήσεις, αφού θέλουν να μειωθούν οι δαπάνες και απορρίπτουν το σχέδιο Μπάιντεν για αύξηση των φόρων στους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το επιχείρημα του Λευκού Οίκου για την αύξηση των δαπανών είναι ότι είναι λογικό από οικονομικής άποψης να γίνουν επενδύσεις τώρα που το κόστος του δανεισμού είναι φτηνό, και να μειωθούν αργότερα τα ελλείμματα.

Για το οικονομικό έτος 2022 το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει 6,01 τρισ. σε δαπάνες και 4,17 τρισ. σε έσοδα, που σημαίνει ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά 36,6% σε σύγκριση με το 2019, προτού ξεκινήσει η πανδημία. Επίσης, προβλέπει έλλειμμα ύψους 1,84 τρισ. δολαρίων, ποσό κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που το έλλειμμα αυξήθηκε λόγω της πανδημίας, αλλά σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του 2019 που έφτασε τα 984 δισ. δολάρια.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι το σχέδιο Μπάιντεν ύψους 4 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και τη χρηματοδότηση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης για μία τετραετία θα αποπληρωθεί σε 15 χρόνια, όταν οι αυξήσεις στους φόρους θα αρχίσουν να μειώνουν τα ελλείμματα, μετά το 2030.

Η Σεσίλια Ράους, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Μπάιντεν, είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ζήσει με ελλείμματα, ώστε να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία. Προέβλεψε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια τα ελλείμματα θα μειωθούν κατά 2 και πλέον τρισ. δολάρια.

Για το υπουργείο Άμυνας, ο προϋπολογισμός προβλέπει 715 δισ. δολάρια (αύξηση 1,7% σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2021), στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση 2,7% στον μισθό των στρατιωτών και του πολιτικού προσωπικού, καθώς και επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Επίσης, προβλέπονται επενδύσεις για την ανάπτυξη και τη δοκιμή υπερηχητικών όπλων και άλλων συστημάτων της «επόμενης γενιάς», καθώς ο στρατός προσπαθεί να αυξήσει τις δυνατότητές του απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.ΗΠΑ

Διαβάστε ακόμη

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία του ΥΠΕΝ για το Ελληνικό

Μυλωνάς: «Η ΕΤΕ δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Νέα τιτλοποίηση έως 1,5 δισ. ευρώ μετά το Frontier»

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Τι θα ισχύσει την εβδομάδα 31 Μαΐου – 6 Ιουνίου 2021

ΠΗΓΗ NEWMONEY