ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει τέλος στην προστασία των ενοικιαστών

Οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονταν ότι είναι θύματα αδικαιολόγητων μέτρων και τάσσονταν εναντίον κάθε παράτασης της αναστολής των εξώσεων – Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε αμέσως την απογοήτευσή του για την ετυμηγορία

Την άρση του μορατόριουμ στις εξώσεις ενοικιαστών, το οποίο επρόκειτο να διαρκέσει ως τον Οκτώβριο, αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τερματίζοντας την προστασία που προσφερόταν σε εκατομμύρια ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με τον τρόπο αυτόν, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε στο πλευρό των ιδιοκτητών που έλεγαν ότι είναι θύματα αδικαιολόγητων μέτρων και τάσσονταν εναντίον κάθε παράτασης της αναστολής των εξώσεων εάν δεν αποφασιστεί από το Κογκρέσο και όχι από τις υγειονομικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ανανεώθηκε πρόσφατα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Αρχικά, το μορατόριουμ στις εξώσεις ενοικιαστών είχε αποφασιστεί το 2020, όταν οι ΗΠΑ πλήττονταν σκληρά από την πανδημία και το ποσοστό της ανεργίας ήταν τεράστιο.

Όταν έληξε η αναστολή, στα τέλη του Ιουλίου, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να νομοθετήσουν κατεπειγόντως, προκειμένου να παραταθεί, ωστόσο αυτό δεν συνέβη προτού το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του, όπως κάθε καλοκαίρι.

Υπό εντεινόμενη πίεση από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Μπάιντεν, τα CDC εντέλει εξέδωσαν τα εντολή να παραταθεί η αναστολή των εξώσεων, επικαλούμενα τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Εάν έπρεπε να συνεχιστεί το μορατόριο των εξώσεων που επιβλήθηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές, αυτό θα όφειλε να εγκριθεί συγκεκριμένα από το Κογκρέσο», ανέφερε ξερά στη 15σέλιδη απόφαση που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο είναι διαμορφωμένη καθαρά συντηρητική πλειοψηφία (6-3).

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε αμέσως την απογοήτευσή του για την ετυμηγορία. «Εξαιτίας της απόφασης αυτής, οικογένειες θα βρεθούν αντιμέτωπες με οδυνηρές εξώσεις και κοινότητες σε όλη τη χώρα θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης» στον κορωνοϊό, στηλίτευσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλεί για μια ακόμη φορά όλες τις οντότητες που έχουν αυτή τη δυνατότητα -από τις πόλεις και τις πολιτείες ως τα τοπικά δικαστήρια, περνώντας από τους ιδιοκτήτες (ακινήτων) και τις τοπικές κυβερνήσεις- να αναλάβουν δράση επειγόντως για να αποτραπούν οι εξώσεις», πρόσθεσε.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέμενε ότι η Δικαιοσύνη θα αμφισβητούσε το μορατόριο, αλλά ήλπιζε πως θα της έδινε χρόνο, ώστε να φτάσουν στους ενοικιαστές ποσά που έχει ήδη εγκριθεί να διατεθούν για να βοηθηθούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους. Όμως, η χορήγηση των επιδομάτων στέγης στους δικαιούχους έχει επιβραδυνθεί, κυρίως εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται λύση για τα καταπατημένα – Οριστική τακτοποίηση των διαφορών με το κράτος

Τράπεζες: Πιάνουν νωρίτερα τον μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ, καλά νέα από τα moratoria

Σταύρος Πετρόχειλος: Εφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας της Σουπεραγοράς Home Electric

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts