ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Υπογράφηκαν οι συμφωνίες για ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ

Ένα σημαντικό βήμα στο οποίο οι άνθρωποι όλων των θρησκειών ζουν μαζί με ειρήνη και ευημερία, χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο τις συμφωνίες για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, οι τελευταίες αραβικές χώρες που σπάνε ένα μακροχρόνιο ταμπού σε μια στρατηγική ευθυγράμμιση των χωρών της Μέσης Ανατολής εναντίον του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φιλοξένησε την τελετή στον Λευκό Οίκο, μετά από έναν δραματικό μήνα όταν πρώτα τα ΗΑΕ και έπειτα το Μπαχρέιν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους τις κακές σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι συμφωνίες, τις οποίες καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι, τις καθιστούν την 3η και 4η αραβική χώρα που έλαβαν μέτρα για την εξομάλυνση των δεσμών, από τότε που το Ισραήλ υπέγραψε ειρηνευτικές συνθήκες με την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994.

Συναντώντας τον Νετανιάχου νωρίτερα στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ δήλωσε: «Θα έχουμε τουλάχιστον πέντε ή έξι χώρες πολύ γρήγορα», οι οποίες θα θελήσουν να σφυρηλατήσουν τις δικές τους συμφωνίες με το Ισραήλ, ωστόσο δεν ονόμασε καμία από τις χώρες.

Μιλώντας από το μπαλκόνι του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ είπε: «Είμαστε εδώ σήμερα το απόγευμα για να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα σημαντικό βήμα στο οποίο οι άνθρωποι όλων των θρησκειών ζουν μαζί με ειρήνη και ευημερία» και δήλωσε ότι οι τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής «πρόκειται να συνεργαστούν, είναι φίλοι».

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts