ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: O επιδημιολόγος Φάουτσι στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Ο δημοφιλής επιδημιολόγος επιλέγει να απέχει από τον πολιτικό στίβο, ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας η αμερικανική αριστερά τον εξαίρει, ενώ η δεξιά τον επικρίνει

O επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, συντονιστής της μάχης κατά του κορωνοϊού  στις ΗΠΑ, επέλεγε να απέχει από τη πολιτική σκηνή, ωστόσο μετά το ξέσπασμα της covid-19 έχει αναχθεί στο βασικό θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψήφιων για τον Λευκό Οίκο, χωρίς τη θέλησλη του.

Ειδικότερα, από την αρχή της πανδημίας η αμερικανική αριστερά τον εξαίρει, ενώ η δεξιά τον επικρίνει, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει ότι ο Φάουτσι είναι δημοφιλής. Για το λόγο αυτό η προεκλογική του ομάδα χρησιμοποίησε δηλώσεις του ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι επαινεί τον τρόπο που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, υποψήφιος των Δημοκρατικών, διαβεβαίωσε ότι εφόσον εκλεγεί, θα ακούει τον Φάουτσι.

«Είναι ενοχλητικό για εκείνον να βλέπει να πολιτικοποιείται όταν στο παρελθόν (…) επί 40 χρόνια προσπαθούσε να αποφύγει να κάνει πολιτική”, δήλωσε ο Ζίκι Εμάνουελ πρόεδρος της Υπηρεσίας Βιοηθικής και Πολιτικής Υγείας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Για ποιο λόγο οι δύο πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν τη στήριξη του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών; «Ακεραιότητα και αξιοπιστία, είναι τόσο απλό», εξηγεί ο Εμάνουελ. “Ο άνθρωπος είναι ακέραιος, λέει όσα γνωρίζει από την επιστήμη και άρα είναι αξιόπιστος», προσθέτει.

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός ο 79χρονος Φάουτσι, δεν έχει σταματήσει να υπενθυμίζει την επικινδυνότητα του ιού, χωρίς ποτέ να έχει επικρίνει τον Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να υποτιμά τη σοβαρότητα της ασθένειας, ακόμη και αφού προσβλήθηκε από covid-19.

«Δεν έχω ποτέ στηρίξει δημοσίως κάποιον πολιτικό υποψήφιο»

Στο προεκλογικό σποτ του Αμερικανού προέδρου, η αφηγήτρια λέει ότι «ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε ευθέως στον ιό, όπως θα έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε ηγέτης και ακολουθεί το απόσπασμα από μια συνέντευξη του Φάουτσι».

«Δεν μπορώ να φανταστώ (…) τι περισσότερο θα μπορούσε να έχει κάνει, ακούγεται να λέει ο επιδημιολόγος». Ένα απόσπασμα που αφήνει να εννοηθεί ότι εξαίρει τις ενέργειες του Τραμπ.

Ωστόσο, ο επιδημιολόγος των ΗΠΑ τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN ότι το απόσπασμα αυτό χρησιμοποιήθηκε “εκτός πλαισίου από ένα σχόλιο που είχα κάνει πριν πολλούς μήνες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές».

Ο Φάουτσι υπενθύμισε την ουδετερότητά του, σχολιάζοντας ότι εδώ και περίπου 5 δεκαετίες που έχει δημόσια θέση «δεν έχω ποτέ στηρίξει δημοσίως κάποιον πολιτικό υποψήφιο», ζητώντας να αποσυρθεί η προεκλογική διαφήμιση.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν στην άποψή τους. “Οι λέξεις που ακούγονται προέρχονται απευθείας από το στόμα του δρ Φάουτσι», επεσήμανε ο Τιμ Μόρτοου, διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής ομάδας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts