ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η απάντηση του προέδρου των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης στο ρεπορτάζ του Sportsfeed

Από τον πρόεδρο των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλου Πέτρογλου στο ρεπορτάζ του Sportsfeed λάβαμε την απάντηση που αφορούσε στο ρεπορτάζ για την κατάσταση στα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Το Spotsfeed ζήτησε την τοποθέτηση του προέδρου των ΕΑΚΘ, ο οποίος επικοινώνησε προκειμένου να απαντήσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τρία μεγάλα κολυμβητήρια της πόλης.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ποτέ δεν χρεώσαμε ανικανότητα ή αποτυχία στην παρούσα διοίκηση. Η κατάσταση στα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης είναι άθλια τα τελευταία 15 χρόνια και δυστυχώς, όλες οι προηγούμενες διοικήσεις πέρασαν και δεν ακούμπησαν.
Από την άλλη, προφανώς και οι απαιτήσεις από τη νέα διοίκηση είναι υψηλές καθώς για πρώτη φορά έχει μπει μια τάξη και η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού είναι να συμμαζευτούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις που ήταν παρατημένες στο έλεος του θεού.

Το ρεπορτάζ του Sportsfeed για τα κολυμβητήρια, ήταν επιτόπιο και ο υπογράφων έχει μεγαλώσει στο Εθνικό και το Ποσειδώνιο. Δεν τίθεται θέμα πως οι εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες για την ανάπτυξη του αθλήματος και για πρωταθλητισμό.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του προέδρου των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλου Πέτρογλου έχει ενδιαφέρον για την οπτική των πραγμάτων και εκτός των άλλων, δίνει και ειδήσεις που μόνο ως ευχάριστες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Αναφορικά όμως με την τοποθέτηση, να σημειωθεί ότι, το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο Ποσειδώνειο έγινε με δανεικές πλ΄ακες (χρονομέτρησης) από τη Λάρισα και πως λόγω των συνθηκών (covid) τα αποδυτήρια και όλες οι υπόλοιπες αίθουσες χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να αλλάζουν οι αθλητές.
Επίσης το καταδυτήριο δεν είναι λειτουργικό επειδή μπαλώθηκε και βάφτηκε. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η χρήση του. Το ότι δε γίνονται πλέον παγκόσμια πρωταθλήματα σε ανοιχτά καταδυτήρια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν προπονήσεις. Σημείωση: Ο λόγος που δεν γίνονται σε ανοιχτά καταδυτήρια δεν είναι οι άνεμοι. Για όσους δεν γνωρίζουν η FINA διοργανώνει το high diving από βατήρα 27 μέτρων, 17 περισσότερα από αυτόν των παραδοσιακών καταδύσεων.
Αναφορικά με τη χρήση των κολυμβητηρίων από τα σωματεία, να πούμε ότι τα ΕΑΚ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Σαφώς και πρέπει τα σωματεία να πληρώνουν τη χρήση τους, όχι όμως να καλύπτουν τις κακοτεχνίες. Οποιαδήποτε κακοτεχνία έχει γίνει, έχει ονοματεπώνυμο. Κάποιος υπέγραψε και παρέλαβε. Προφανώς και δεν ήταν τα σωματεία.
Για το κλειστό Ποσειδώνιο και τα πράσινα νερά στο Εθνικό, το ζητούμενο δεν ήταν η επικινδυνότητα (στους Ολυμπιακούς του Ρίο είχαμε πράσινη πισίνα σε αγώνες), αλλά η… αστοχία. Πολλές μαζεμένες αστοχίες, είναι πρόβλημα.

Ακολουθεί η γραπτή τοποθέτηση του προέδρου των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης:

«Σε σχέση με το δημοσίευμα περί «τριτοκοσμικών και επικίνδυνων κολυμβητηρίων» στη Θεσσαλονίκη  που δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα Sportsfeed την 1η-10-2021, αναφερόμενοι μόνο σ’ αυτά που διαχειρίζονται τα ΕΑΚΘ, θα ήθελα να αναφερθώ διεξοδικά και να δώσω τις απαραίτητες διευκρινήσεις και πληροφορίες. 
Μολονότι δεν είμαι διατεθειμένος να υποστηρίξω ότι όλα είναι καλώς  καμωμένα και ρόδινα και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις ή παραλείψεις, πρέπει να τονίσω ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα:

1. Αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι το Ποσειδώνιο 30/9 και 1/10 παρέμεινε κλειστό λόγω ακαταλληλότητας των νερών
Αληθές είναι ότι παρέμεινε κλειστό. Αυτό όμως συνέβη λόγω λάθους στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των υδάτων, που γίνονται κάθε βδομάδα και έμεινε κλειστό για να επαναληφθούν και να αποκλείσουμε και την ελάχιστη πιθανότητα να διακινδυνεύσει η υγεία των αθλητών που κάνουν χρήση. Η βεβαιότητά μας για εργαστηριακό λάθος επιβεβαιώθηκε και το απόγευμα της 1/10 δόθηκαν ξανά οι δεξαμενές για χρήση. 
Αν μας ρωτούσατε θα γνωρίζατε…

2. Αναφέρεται στο δημοσίευμα για πράσινα νερά στο Εθνικό
Αληθές είναι ότι κάποιες ελάχιστες φορές μέσα στη διάρκεια του έτους οι εξωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές του Εθνικού αλλά και του Ποσειδωνίου εμφανίζουν αυτό το πρόβλημα. Προκαταβολικά πρέπει να τονίσω, αν και είναι γνωστό, ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι όντως αντιαισθητικό αλλά όχι και επικίνδυνο για την υγεία των αθλητών. Στις συγκεκριμένες δεξαμενές αυτό συμβαίνει –σπάνια- λόγω των παλαιότητας των συστημάτων ανακυκλοφορίας νερού και όταν συμβαίνει αποκαθίσταται αυθημερόν με επιπλέον καθαριότητα και υπερχλωρίωση (σοκάρισμα). Δεν είναι όμως ο κανόνας είναι η εξαίρεση. 

3. Αναφέρεται στο δημοσίευμα για επικίνδυνους βατήρες εκκίνησης και διαδρομές, σπασμένα πλακάκια κλπ.
Αληθές είναι ότι στο πέρασμα δεκαετιών δεν αλλάχθηκαν ποτέ οι βατήρες εκκίνησης. 
Αυτή η Διοίκηση, ωστόσο, μόλις πέντε ημέρες ΠΡΙΝ από το δημοσίευμα, κατάφερε και εξασφάλισε από ίδιους πόρους, από τον προυπολόγισμό των ΕΑΚΘ, κονδύλιο ύψους περί τα 200.000,00 ευρώ για αλλαγή βατήρων εκκίνησης και πλακών χρονομέτρησης τερματισμού για όλα τα κολυμβητήρια. 
Θα ακολουθήσει το διαγωνιστικό μέρος και θεωρώ πως σε 6 με 7 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια τους, ενώ πρώτιστο μέλημά μας είναι και η αλλαγή διαδρομών σε Εθνικό Κολυμβητήριο και Κολυμβητήριο Νεάπολης. 
Όσο για τα σπασμένα πλακάκια, να σας ενημερώσουμε ότι καθημερινά σε χώρους που μπαινοβγαίνουν χιλιάδες αθλητών και κόσμου και σπασμένα πλακάκια βρίσκουμε και σπασμένες σχάρες υπερχείλισης  και πολλές μικροφθορές, τις οποίες σε καθημερινή βάση επισκευάζουμε και ξαναπροκύπτουν. Για μας αυτές οι μικροεπισκευές αποτελούν καθημερινότητα. Σε ότι αφορά στα σημαιάκια δείκτες του ύπτιου, αλλάχθηκαν μόλις πριν από 3 μήνες.

4. Αναφέρεται το δημοσίευμα για την άθλια κατάσταση του γυμναστηρίου στο Εθνικό Κολυμβητήριο και για την κατάσταση των αποδυτηρίων
Αληθές είναι ότι οι δημοσιευμένες φωτογραφίες από το γυμναστήριο στο Εθνικό δεν περιποιούν τιμής, πλην όμως αυτό το γυμναστήριο ήταν επί σειρά ετών ήταν παραχωρημένο στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ). Τα όργανα είχαν τοποθετηθεί επίσης από την ΚΟΕ, η οποία είχε και την αρμοδιότητα φροντίδας του χώρου και των οργάνων γυμναστικής. 
Σε ό,τι αφορά στα αποδυτήρια, μου κάνει εντύπωση διότι μετά την ριζική επισκευή των γυναικείων αποδυτηρίων που ήταν σε άθλια κατάσταση γενικά και μολονότι μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος δεν δεχόμαστε παράπονα. Ίσα ίσα το αντίθετο, γινόμαστε δέκτες θετικών σχολίων για φανερή βελτίωσή τους. Φυσικά δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι σε άριστη κατάσταση έχουμε όμως την πεποίθηση ότι είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση. 

5. Αναφέρεται το δημοσίευμα για την υπερχείλιση και ανακύκλωση των νερών στο Ποσειδώνιο και ότι η Διοίκηση των ΕΑΚΘ προσπαθεί να μετακυλήσει στα Σωματεία το κόστος
Σε ότι αφορά την ανακύκλωση και την υπερχείλιση του νερού στο Ποσειδώνιο, είναι ένα πρόβλημα της εγκατάστασης από κατασκευής της. 
Είναι όμως απορίας άξιο από που συνάγεται το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι προσπαθούμε να μετακυλήσουμε το κόστος στα σωματεία. Εκτός αν θεωρείτε ότι τα σωματεία δεν πρέπει να έχουν ελάχιστη συνεισφορά για τις λειτουργικές δαπάνες των δεξαμενών που κάνουν χρήση και δεν πρέπει να συνεισφέρουν τίποτα. Σ αυτήν την περίπτωση πρέπει ξεκάθαρα να δηλώσουμε ότι διαφωνούμε κάθετα. 
Σε ό,τι αφορά στην πιο φιλική στο περιβάλλον χρήση, θα γίνει αναφορά και στη συνέχεια για την ενεργειακή αναβάθμιση που με ενέργειες της Διοίκησής μας  σε συνεργασία με την ΓΓΑ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ,εξασφαλίσθηκαν μέσω ΕΣΠΑ πόροι 2.400.000,00 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μόνο του Ποσειδωνίου. Ανάλογα έργα αναβάθμισης θα γίνουν και στη Μίκρα και στη Νεάπολη.
Επίσης, να τονίσω ότι ειδικά το Ποσειδώνιο είναι σε τόσο καλή κατάσταση που η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ) το έκρινε κατάλληλο για διεξαγωγή πανελληνίου πρωταθλήματος, 19 χρόνια μετά από το τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη.(η διεξαγωγή του έγινε 9-12/6/2021).
Άραγε, αν ήταν τριτοκοσμικό και επικίνδυνο, θα γινόταν η διεξαγωγή της γιορτής της κολύμβησης στις εγκαταστάσεις μας;

6. Αναφέρεται το δημοσίευμα για την μη χρήση του καταδυτηρίου στο Εθνικό Κολυμβητήριο
Η αλήθεια για τον εξωτερικό βατήρα καταδύσεων στο Εθνικό είναι ότι ήταν ένα -κατά κυριολεξία- ερείπιο που έστεκε επικίνδυνο πάνω από τα κεφάλια των κολυμβητών. Πρωταρχικό μέλημα αυτής της Διοίκησης ήταν αρχικά η άρση της επικινδυνότητάς του από δομικά και αδρανή υλικά που έπεφταν στην δεξαμενή. Και το κάναμε. 
Σήμερα και μη επικίνδυνος για τους κολυμβητές είναι και καλαίσθητος. Με λίγες παρεμβάσεις μπορεί να γίνει και λειτουργικός, πλην όμως -και διορθώστε με αν έχω λάθος- έχω την εντύπωση ότι πλέον δεν διοργανώνονται αγώνες καταδύσεων σε εξωτερικούς βατήρες.

7. Αναφέρεται το δημοσίευμα ότι στα 3 κολυμβητήρια δεν έχει γίνει το παραμικρό(!!) από έργα μολονότι κρίνεται η σημερινή διοίκηση ικανότερη από την προηγούμενη
Σας παραθέτουμε παρακάτω και με φωτογραφικό υλικό τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία από αυτήν την  Επιτροπή Διοίκησης των ΕΑΚΘ μόνο στα Κολυμβητήρια.

ΕΡΓΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

 •  − έγινε αλλαγή μεμβράνης pvc στεγανοποίησης 1.5 χιλιοστών (liner) στην μικρή πισίνα εκμάθησης 
 • – τοποθετήθηκαν καινούριοι εναλλάκτες,
 • – άλλαξαν όλες οι σχάρες περιμετρικά των κολυμβητικών δεξαμενών και τοποθετήθηκαν inox χειρολαβές στις σκάλες για προστασία κατά την άνοδο και κάθοδο αθλουμένων στο ολισθηρό δάπεδο. 
 • − Απολύμανση και καθαρισμός εξωτερικής και εσωτερικής κολυμβητικής δεξαμενής και αλλαγή σχάρας πυθμένα και παλαιών επικίνδυνων φωτιστικών στην εσωτερική δεξαμενή.
 • − εκτεταμένες εργασίες, Αποξήλωσης μέρους της ψευδοροφής των αποδυτηρίων γυναικών, επισκευής τμημάτων οροφής με σκυρόδεμα, αποκατάστασης περιμετρικού τοίχου μήκος 20μ της εισόδου των αποδυτηρίων και στεγανοποίησης του κλιμακοστασίου .
 •  − Aπολύμανση όλων των συστημάτων AEPIΣMOY – KΛIMATIΣMOY , με τη μέθοδο της οζονοποίησης, για την εξάλειψη παθογόνων μικροοργανισμών στα πιο δυσπρόσιτα σημεία 
 • − εργασίες άρσης επικινδυνότητας και στεγανοποίησης του βατήρα εξωτερικών καταδύσεων. Η κατάσταση του γνωστή στους αθλούμενους επί σειρά ετών με πλέγματα προστασίας και αδρανή υλικά να πέφτουν συχνά μέσα στην κολυμβητική δεξαμενή. Ακαλαίσθητος και επικίνδυνος. Το «σύμβολο» του κολυμβητηρίου, ο μοναδικός εξωτερικός βατήρας τέτοιων διαστάσεων στη Βόρεια Ελλάδα στέκει πάλι με αξιοπρέπεια . 
 • -προμήθεια και τοποθέτηση δύο καινούριων λεβήτων 1.500.000 θερμίδων έκαστος . Ποιοτική παρέμβαση που θα λύσει άμεσα τα προβλήματα που εντοπίζονταν στη θέρμανση των υδάτων των κολυμβητικών δεξαμενών λόγω παλαιότητας και δυσλειτουργιών των αντικατασταθέντων λεβήτων.
 • -Αποκατάσταση της Κεντρικής Μονάδας Ψύξης του Εθνικού Κολυμβητηρίου που δεν λειτουργούσε για πάνω από 15 έτη! 

-ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

 • -Απολύμανση και καθαρισμός της εξωτερικής και εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενής 
 • − τοποθέτηση καινούριου ηλεκτρονικού πίνακα αποτελεσμάτων (led 12 τ.μ. )
 • − Απολύμανση όλων των συστημάτων AEPIΣMOY – KΛIMATIΣMOY , με τη μέθοδο της οζονοποίησης, για την εξάλειψη παθογόνων μικροοργανισμών στα πιο δυσπρόσιτα σημεία 
 • − Αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, για ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Ποσειδώνιου. Έργο ύψους 2.400.000,00 ευρώ που θα αναβαθμίσει πλήρως την εγκατάσταση. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι τεχνικές προδιαγραφές για να περάσει σε φάση υλοποίησης.

 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ -ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

 • – εκτεταμένες εργασίες επισκευής του πυθμένα , με αλλαγή φθαρμένων πλακιδίων και αρμολόγηση στο σύνολό του 
 • -εργασίες αλλαγής των παλαιών ,φθαρμένων από σκουριά και επικίνδυνων μεταλλικών σωληνώσεων με σωληνώσεις PVC υψηλής αντοχής ! .
 •  -εργασίες επισκευής , επίστρωσης και βαφής των κερκίδων του κολυμβητηρίου Νεάπολης
 •  -Αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα για ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Νεάπολης. Ένα έργο πνοής ύψους 1.200.000,00 ευρώ που θα αναβαθμίσει πλήρως το κλειστό Γυμναστήριο και το κολυμβητήριο . Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι τεχνικές προδιαγραφές για να περάσει σε φάση υλοποίησης.
 • -Πριν 5 ημέρες ανατέθηκε και το επόμενο 20ημερο θα τοποθετηθεί καινούριος λέβητας 1.000.000 θερμίδων
 • Προφανώς πρέπει και μπορούν να γίνουν πάρα πολλά ακόμα. Προφανώς η κατάσταση δεν είναι χωρίς προβλήματα. Η αλήθεια όμως είναι πως βρισκόμαστε συνέχεια δίπλα στην αθλούμενη κοινωνία και στα Σωματεία, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις για ποιοτικότερη άθληση. Τις παραλείψεις μας τις εντοπίζουμε και σπεύδουμε να τις διορθώσουμε. Άλλωστε λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα.

Με τιμή Τριαντάφυλλος Πέτρογλου».

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr