ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ΔΟΕ αλλάζει τον Ολυμπιακό όρκο των αθλητών για να χρυσώσει το χάπι του κανόνα 50

Σε… εκμοντερνοποίηση του Ολυμπιακού ύμνου των αθλητών προχωρά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θέλοντας να χρυσώσει το χάπι μετά την άρνηση αλλαγής του κανόνα 50 για την ελεύθερη έκφραση αθλητών και αθλητριών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η άρνηση της ΔΟΕ να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να εκφράζονται στο βάθρο των νικητών αλλά και κατά τη διάρκεια της παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όμως ο διπλωμάτης – νομικός Τόμας Μπαχ, βρήκε τη λύση βάζοντας για άλλη μια φορά μπροστά την επιτροπή των αθλητών.
Περίπου 3.500 αθλητές και αθλήτριες από 185 διαφορετικές χώρες και 41 Ολυμπιακά αθλήματα, συμφώνησαν να αλλάξει ο Ολυμπιακός όρκο των αθλητών και να ενταχθούν σε αυτόν οι όροι:
– συμπερίληψη
– ισότητα
– αλληλεγγύη
– μη διάκριση

Τι είναι ο Ολυμπιακός όρκος των αθλητών – αθλητριών

Στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας το 1920 καθιερώθηκε ακόμα ένα σύμβολο των Αγώνων, ο Ολυμπιακός όρκος, ο οποίος γράφτηκε από τον ίδιο τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν και ήταν όμοιος με αυτό της αρχαίας Ελλάδας. Απαγγέλεται στην τελετή έναρξης των Αγώνων, από ένα αθλητή ή μια αθλήτρια που θα επιλέξει η διοργανώτρια χώρα.
Ο πρώτος όρκος ήταν ο ακόλουθος:
«Εν ονόματι όλων των αγωνιζομένων ορκίζομαι ότι θα παρουσιασθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως έντιμοι αγωνιζόμενοι και σεβόμενοι τους κανονισμούς των Αγώνων και επιθυμούντες να συμμετάσχωμεν σε αυτούς με φίλαθλο πνεύμα για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των χωρών μας».
Το 1962 ο όρκος υπέστη μικρές τροποποιήσεις (ο όρκος έγινε υπόσχεση και η χώρα έγινε ομάδα) και διαμορφώθηκε ως εξής, όπως ισχύει μέχρι και… χθες: «Εξ ονόματος όλων των συμμετεχόντων υπόσχομαι ότι θα μετάσχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες σεβόμενοι και συμμορφούμενοι προς τους κανόνες, οι οποίοι τους διέπουν με αληθινό πνεύμα τους καλώς αγωνίζεσθαι, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας».
Το 2000 στο Σίδνεϊ έγινε η δεύτερη τροποποίηση για να προστεθεί η αναφορά στο ντόπινγκ.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts