ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ «χτυπάει» τον Πούτιν με κυρώσεις στους συμμάχους του

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν αντίποινα για την απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάνλι – Έρχονται σε συνέχεια σειράς συγκρούσεων ΕΕ και Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετεί στη «μαύρη λίστα» έξι ανθρώπους στη Ρωσία οι οποίοι συμμάχησαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως τιμωρία για την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι στόχοι του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν την Πέμπτη περιλαμβάνουν τον Aleksandr Bortnikov, ηγέτη της εγχώριας υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριένκο, πρώτο αναπληρωτή προϊστάμενο προσωπικού στην προεδρική διοίκηση και Andrei Yarin, επικεφαλής της διεύθυνσης εσωτερικής πολιτικής της προεδρικής διοίκησης.

Ο Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν για την απόπειρα δηλητηρίασης, την ίδια ώρα που το Κρεμλίνο τον αποκαλεί πράκτορα της CIA.

Το μπλοκ των 27 κρατών «παγώνει» επίσης τα περιουσιακά στοιχεία ενός ρωσικού οργανισμού: του Κρατικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας για την Οργανική Χημεία και την Τεχνολογία.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, καταδίκασε την κίνηση της ΕΕ ως «εσκεμμένα εχθρικό βήμα» που θα βλάψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Οι κυρώσεις έρχονται εννέα ημέρες μετά την επιβεβαίωση του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων ότι ένας σο νευροπαραλυτικός παράγοντας Novichok  χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριάσει τον Ναβάλνι στη Ρωσία στις 20 Αυγούστου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση στη Μόσχα θα αντιδράσει με αμοιβαίες κυρώσεις. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει την Πέμπτη την πιθανή ρωσική αντίδραση.

Συνεχιζόμενες συγκρούσεις

Η υπόθεση Ναβάλνι σηματοδοτεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά διαφορών ΕΕ-Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, τη δηλητηρίαση ενός πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα το 2018 στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και την αμφισβήτηση των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία.

Πριν από έξι χρόνια, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής ανάμειξης στην Ουκρανία, η ΕΕ έβαλε στη μαύρη Ρώσους ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.

Οι κυρώσεις της Πέμπτης βασίζονται σε γερμανικό-γαλλικό σχέδιο και δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ έπειτα από μια γρήγορη διαδικασία έγκρισης.
Οι άλλοι τρεις Ρώσοι που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα είναι ο Aleksei Krivoruchko και ο Pavel Popov, δύο αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας και ο Σεργκέι Menyaylo, απεσταλμένος του Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Σιβηρίας.

Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι «εκπληκτικά κλιμακωτές», είπε σ’ ένα μήνυμά του ο Βλαντιμίρ Φρόλοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος είναι τώρα αναλυτής εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα. Ο Φρόλοφ είπε ότι οι δεσμοί Ρωσίας-ΕΕ είναι πλέον λίγο πολύ «νεκροί».

Η ρωσική κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν έχει αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «στημμένη» από τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σε ξεχωριστή απόφαση την Πέμπτη που συνδέεται με φερόμενες παραβιάσεις εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, η ΕΕ εξέτασε τη μαύρη λίστα του Yevgeny Prigozhin, ενός ισχυρού Ρώσου επιχειρηματία με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts