Η ΕΚΤ δέχεται ισχυρή πίεση για την επιτάχυνση της λήξης του ΡΕΡΡ – Τι σημαίνει για τις τράπεζες (πίνακες)
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να μελετήσει εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της, δη των 1,7 τρισ. ευρώ σε ομόλογα τα οποία αγόρασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα, τα στελέχη της ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσουν να μελετούν τρόπους με τους οποίους θα σταματήσουν τις επανεπενδύσεις του ΡΕΡΡ πριν από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2024. Αυτό θα έφερνε τις προσπάθειες της ποσοτικής σύσφιξης στο ίδιο μήκος κύματος με την νομισματική πολιτική, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει συμπεριλάβει 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού στον πληθωριστικό στόχο του 2%.
Ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ θεωρούν πως οι αγορές μέσω του ΡΕΡΡ, οι οποίες αποτελούν και την πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση που οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης καταγράψουν απότομη αύξηση, είναι κάτι το αναγκαίο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή, δεδομένων των διακυμάνσεων στους προϋπολογισμούς κρατών όπως η Ιταλία.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένοι λόγοι για τους οποίους οι επανεπενδύσεις θα πρέπει να σταματήσουν γρηγορότερα. Η καθυστέρηση τέτοιων κινήσεων μπορεί να τις κάνει να συμπέσουν με τις μειώσεις των επιτοκίων, μπερδεύοντας τους επενδυτές.
«Δε θα μας εκπλήξει εάν η ΕΚΤ επιταχύνει το τέλος των επανεπενδύσεων του ΡΕΡΡ κατά αρκετά τρίμηνα», ανέφερε το στέλεχος της UBS, Ράινχαρτ Κλουζ, προσθέτοντας πως «το σημαντικό είναι πως θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανακοίνωση πριν από την αρχή του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, αλλιώς οι δίαυλοι επικοινωνίας θα επηρεαστούν αρνητικά».
Δεδομένου του ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σταθερά για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΤ, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας προσηλώνονται πια σε άλλα επιμέρους στοιχεία της εργαλειοθήκης τους.
«Υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για την άρση του ΡΕΡΡ νωρίτερα από το αναμενόμενο, αφού αυτό θα ακολουθούσε και τη λογική της νομισματικής μας πολιτικής», ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας, Μάντις Μίλερ, σύμφωνα με το Bloomberg.
H EKT δεν έχει ανανεώσει το πρόγραμμά της από τον Δεκέμβριο του 2021, πολύ πριν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Τότε είχε υποσχεθεί roll-offs τα οποία «θα διαχειριστούν με τέτοιο τρόπο που δε θα επηρεάσουν την τρέχουσα νομισματική πολιτική».
Η ελαστικότητα του ΡΕΡΡ είχε χρησιμοποιηθεί άμεσα, τη στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές επικεντρώθηκαν σε επανεπενδύσεις προς την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και απέφυγαν τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Aν και οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί από τότε, η νέα μεταβλητότητα των ιταλικών ομολόγων αποτελεί υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μπορεί να περιοριστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ακόμα και ορισμένα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως ο Σλοβένος Μπόστιαν Βάσλε, δε θέλουν να ακυρώσουν ένα εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ηρεμία στις αγορές εάν κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τη στιγμή που οι καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις τρέχουσες συμφωνίες, οδηγώντας πιθανά αρκετές κυβερνήσεις σε απότομες κινήσεις οι οποίες μπορούν να φοβίσουν τους επενδυτές.
Δεδομένου ότι η πανδημία έχει, πια, τελειώσει, η συνέχεια του ΡΕΡΡ δε θεωρείται δικαιολογημένη. «Υπάρχουν ορισμένα μέλη του Δ.Σ. που ανησυχούν όσον αφορά την επίδραση του ΡΕΡΡ», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της DWS, Ουλρίκε Κάστενς, προσθέτοντας πως «από την άλλη, η στρατηγική των επανεπενδύσεων ομολόγων δεν ταιριάζει με τα τρέχοντα μακροοικονομικά δεδομένα». Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg, το 43% των ερωτηθέντων οικονομολόγων υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ θα επιταχύνει το τέλος του ΡΕΡΡ.
Τόσο η Κάστενς, όσο και οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν πως κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση των επανεπενδύσεων από τον Μάρτιο του 2024, αν και αυτό μπορεί να καθυστερήσει λόγω της επερχόμενης αναδιάρθρωσης του λειτουργικού πλαισίου της κεντρικής τράπεζας.
Διαβάστε ακόμη
Αποκάλυψη: Πώς η Ελλάδα έχασε έσοδα ΦΠΑ 3,2 δισ. ευρώ (πίνακας)
Άκμαν, Γκρος: Γιατί αλλάζουν την επενδυτική τους στρατηγική (γράφημα)
Εξάρχου: Δυναμικά στο προσκήνιο η Ελλάδα – Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη για το χάσμα Βορρά – Νότου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ NEWMONEY