ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επανάληψη των δοκιμών της AstraZeneca δίνει ώθηση στις ευρωαγορές

H AstraZeneca ανακοίνωσε πως ξεκινά η Φάση ΙΙΙ των δοκιμών για το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είχαν σταματήσει λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του

Σε θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται λόγω της επανέναρξης των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που την περασμένη εβδομάδα σταμάτησαν λόγω εμφάνισης παρενέργειας.

Συγκεκριμένα, η AstraZeneca ανακοίνωσε πως ξεκινά η Φάση ΙΙΙ των δοκιμών για το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είχαν σταματήσει λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Η είδηση αύξησε τις ελπίδες ότι ένας από τους βασικούς υποψηφίους στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου, που θα μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας, μπήκε ξανά στο «παιχνίδι».

Όπως ανακοίνωσε η AstraZeneca, πήρε έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι είναι και πάλι ασφαλές να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές. Η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει ιατρικές πληροφορίες για την παύση της δοκιμής, αλλά υπαινίχθηκε ότι γίνεται έρευνα για μια δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο κατά 0,48%  στις 369,71 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να ενισχύεται κατά 1,1%. Οι μεγαλύτεροι δείκτες είναι όλοι σε άνοδο.

Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,44%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,50%, ο γαλλικός CAC 40 με κέρδη 0,83%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,32% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατά 0,73%.

Τα νέα από την AstraZeneca συμπίπτουν με τη συνέχιση της έξαρσης νέων κρουσμάτων κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε περίπου 12 πολιτείες των ΗΠΑ. Ο δρ Αντονι Φάουτσι (επικεφαλής της ομάδας λοιμωξιολόγων στις ΗΠΑ), χαρακτήρισε τα στοιχεία «ανησυχητικά».

Οι περιπτώσεις Covid-19 αυξάνονταν κατά 5% ή και περισσότερο με βάση έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο σε 11 πολιτείες έως και την Κυριακή, σύμφωνα με την ανάλυση του CNBC με βάση στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins – σηματοδοτώντας μια αύξηση σε σχέση με τις 8 πολιτείες την Παρασκευή.

Νωρίτερα, στην Ασία, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο με τους επενδυτές να εστιάζουν στη μετοχή της ιαπωνικής SoftBank Group μετά την ανακοίνωση για την πώληση στην αμερικανική Nvidia, της εταιρείας Arm που ανήκει στην Softbank, με τίμημα 40 δισ. δολ.

Η είδηση βοήθησε στη βελτίωση του κλίματος στις ΗΠΑ, που είχε πληγεί από το selloff της περασμένης εβδομάδας στις μετοχές τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts