ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία βγήκε από τη ζώνη κινδύνου «junk» της Moody’s – Βαθιά «ανάσα» για τη Μελόνι (γράφημα)

Η Ιταλία δεν κινδυνεύει πλέον από τον οίκο Moody’s, ο οποίος, επιβεβαίωσε την Παρασκευή (17/11) τη βαθμίδα Baa3 για την Ιταλία, αναβαθμίζοντας συγχρόνως το outlook σε σταθερό από αρνητικό, σε μια τεράστια νίκη για την πρωθυπουργό της χώρας Τζόρτζια Μελόνι.

Πιο αναλυτικά, η αξιολόγηση της χώρας διατηρήθηκε στο Baa3, τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα, αλλά ο οίκος αφαίρεσε την απειλή υποβάθμισης έπειτα από περισσότερους από 15 μήνες με αρνητική προοπτική.

Η απόφαση «αντανακλά τη σταθεροποίηση των προοπτικών για την οικονομική ισχύ της χώρας, την υγεία του τραπεζικού της τομέα και τη δυναμική του δημοσίου χρέους», ανέφερε η Moody’s σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή. «Οι μεσοπρόθεσμες κυκλικές οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας και οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν μειωθεί».

Η αλλαγή στις προοπτικές αφαιρεί μία βαριά σκιά που βρισκόταν διαρκώς πάνω από την κυβέρνηση της χώρας. Προσφέρει στην πρωθυπουργό μια ανταμοιβή για το στοίχημα του Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή η Μελόνι αποφάσισε να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους ψηφοφόρους για μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, παρά την εντατικοποιημένη εστίαση στα δημόσια οικονομικά από τον οίκο Moody’s.

‘Οπως υπενθυμίζει το Bloomberg, o προϋπολογισμός που είχε καταθέσει προ διμήνου εκτόξευσε τότε το spread μεταξύ των ομολόγων της Ιταλίας και της Γερμανίας  στις 210 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης βρισκόταν στις 177 την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε ότι η αλλαγή των προοπτικών της Moody’s τον γέμισε με «μεγάλη ικανοποίηση».

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι ακόμη και εν μέσω πολλών δυσκολιών, κάνουμε τα σωστά πράγματα για το μέλλον της Ιταλίας», ανέφερε σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους.

Το βασικό σενάριο της Moody’s είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 4,4% του ΑΕΠ το 2024. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα ανέλθει στο 140,3% το 2023, μειωμένο από το 141,7% το 2022, αλλά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

Σειρά αξιολογήσεων

Η προγραμματισμένη επικαιροποίηση του οίκου ήταν η τελευταία σε μια σειρά τέτοιων μεγάλων αξιολογήσεων για την Ιταλία φέτος – και η πιο επισφαλής, δεδομένης της εγγύτητάς της στην κατηγορία «junk». Άλλοι οίκοι έχουν σαφώς πιο αισιόδοξες απόψεις, καθώς τόσο η Fitch Ratings όσο και η S&P Global Ratings επαναβεβαίωσαν τις σταθερές αξιολογήσεις της επενδυτικής βαθμίδας.

Η αξιολόγηση δίνει τώρα χρόνο συην πρωθυπουργό, καθώς βρίσκεται  αντιμέτωπη με μια κλονισμένη οικονομία, απαιτήσεις για παροχές  τους ψηφοφόρους και έναν κατακερματισμένο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενώ η Ιταλία μόλις και μετά βίας απέφυγε την ύφεση το τρίτο τρίμηνο, οι προοπτικές φαίνεται να βελτιώνονται. Η οικονομία δεν αναμένεται να συρρικνωθεί μέχρι το 2025 και αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το διάστημα αυτό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Επιτροπή βλέπει το έλλειμμα να μειώνεται στο 4,3% το 2025 – ένα ευρύτερο αποτέλεσμα από το 3,6% που προβλέπουν οι αξιωματούχοι της Μελόνι. Βλέπει επίσης το χρέος ως ποσοστό της παραγωγής να αυξάνεται πάνω από το 140% τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεδομένου ότι η Moody’s έχει προσδιορίσει τα δημόσια οικονομικά ως τομέα ανησυχίας, ένα τέτοιο προφίλ είναι πιθανό να κρατήσει την Ιταλία υπό τη στενή παρακολούθηση του οίκου.

Η αξιολόγηση για την Πορτογαλία

Η αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody’s Investors Service, ο οποίος επικαλέστηκε τις «σταθερές» μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

Η αξιολόγηση αναθεωρήθηκε σε Α3 από Baa2, με σταθερές προοπτικές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η Moody’s τον Μάιο είχε αυξήσει τις προοπτικές σε θετικές.

Η αναβάθμιση «αντανακλά τις συνεχείς θετικές πιστωτικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα μιας σειράς οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του τραπεζικού τομέα», αναφέρει ο Moody’s στην ανακοίνωσή του.

Ενώ η οικονομία της χώρας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, μετά την ανάκαμψη μετά την πανδημία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει να μειώνει το βάρος του δημόσιου χρέους. Η Πορτογαλία είχε την τρίτη υψηλότερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2022 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα καταταγεί στην έκτη θέση το 2023, καθώς ο λόγος χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της θα πέσει κάτω από τα επίπεδα της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Η Moody’s δήλωσε ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού Κόστα και η έρευνα για τη διαφθορά «μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις», αν και «τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι θεσμοί της Πορτογαλίας επιτρέπουν στη χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα».

 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts