ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Λαγκάρντ επιβεβαιώνεται: Νέα πτώση του PMI Ευρωζώνης μετά τα lockdown

Τον Ιανουάριο ο σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών υποχώρησε στις 47,5 μονάδες υποδεικνύοντας συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Περαιτέρω συρρίκνωση σημειώθηκε στην επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, αντανακλώντας τις συνέπειες των αυστηρότερων περιορισμών και των lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI της ΙΗS Markit που μετρά τη δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες, υποχώρησε στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 49,1 τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας συρρίκνωση.

Χθες, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισε ότι η πανδημία εξακολουθεί να εγκυμονεί σοβαρά ρίσκα για την οικονομία της ευρωζώνης.

Οι ανησυχίες εντείνονται λόγω των καθυστερήσεων στη χορήγηση εμβολίων στις χώρες της ΕΕ.

«Σε αυτό το περιβάλλον η ισχυρή νομισματική στήριξη παραμένει ουσιώδης», είπε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα επεκταθεί κατά 3,9% το 2021 και κατά 2,1% το 2022, μετά από τη συρρίκνωση κατά 7,3% που σημείωσε πέρυσι. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Αύξηση προσλήψεων στη Γαλλία

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία, όπου ισχύουν δρακόντεια περιοριστικά μέτρα. Ο γαλλικός PMI διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες.

Ωστόσο, οι γαλλικές επιχειρήσεις έκαναν περισσότερες προσλήψεις τον Ιανουάριο και αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου. Αυτό, υποδεικνύει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για οικονομική ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρει ο Ελιοτ Κερ, οικονομολόγος της ΙHS Markit.

Στη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα κατάφερε να αυξηθεί ελαφρώς και ο σύνθετος PMI ανήλθε στις 50,8 μονάδες, πάντως πρόκειται για ένα χαμηλό επτά μηνών για την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης.

Ο Φιλ Σμιθ, αναπληρωτής διευθυντής της IHS Markit, τόνισε ότι καταγράφεται μια βραδύτερη δυναμική στη μεταποιητική δραστηριότητα της Γερμανίας και ένα συνεχιζόμενο πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών κατά τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πριν από μερικές ημέρες να παρατείνει το εθνικό lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας – «Συναγερμός» για τις μεταλλάξεις

ΤτΕ: Στο 25% το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων παρά τον «Ηρακλή»

Η «επέλαση» του CVC: Μετά την Birkenstock βολιδοσκοπεί την Shiseido

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts