ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «μεγάλη έξοδος» των Κινέζων εκατομμυριούχων – Ποιες χώρες επιλέγουν

Αντιμέτωπη με τη μαζικότερη έξοδο εκατομμυριούχων από τη χώρα βρίσκεται φέτος η Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων Henley & Partners.

Η Κίνα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό αναμένεται να χάσει φέτος τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων (σε δολάρια) λόγω μετανάστευσης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, βασικά σημεία της οποίας αναδεικνύει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Tα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν ότι το 2022 έφυγαν από την Κίνα 10.800 άνθρωποι με ιδιαίτερα μεγάλη καθαρή περιουσία, ενώ άλλοι 13.500 millionaires αναμένεται να φύγουν φέτος.

Η εν λόγω τάση δεν ξεκίνησε με την πανδημία αλλά παρατηρείται στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. Στην Κίνα παρατηρείται η μεγαλύτερη αποχώρηση εκατομμυριούχων κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα η γενική αύξηση του πλούτου στη χώρα να επιβραδύνεται, ανέφερε σε συνοδευτική δήλωση ο Άντριου Άμοϊλς, επικεφαλής της έρευνας της παγκόσμιας εταιρείας πληροφόρησης για τον πλούτο New World Wealth.

«Οι πρόσφατες εκροές θα μπορούσαν να είναι πιο επιζήμιες από ό,τι συνήθως. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε έντονα από το 2000 έως το 2017, αλλά η αύξηση του πλούτου και των εκατομμυριούχων στη χώρα είναι αμελητέα έκτοτε (όταν μετράται σε όρους δολαρίου ΗΠΑ)».

Οι άλλοι μεγάλοι χαμένοι

Δεύτερη μετά την Κίνα, η Henley & Partners προβλέπει ότι η Ινδία θα χάσει καθαρά 6.500 εκατομμυριούχους φέτος, 1.000 λιγότεροι από τους πλούσιους που έφυγαν από τη χώρα το 2022. .

«Η απαγορευτική φορολογική νομοθεσία σε συνδυασμό με τους δαιδαλώδεις, πολύπλοκους κανόνες σχετικά με τα εμβάσματα στο εξωτερικό που επιδέχονται παρερμηνείες και καταχρήσεις, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει την τάση φυγής επενδύσεων από την Ινδία», ανέφερε στην ίδια έκθεση στέλεχος του τμήματος ιδιωτικού πλούτου και οικογενειακών γραφείων της δικηγορικής εταιρείας Hourani.

Ωστόσο, ο Άμοϊλςτόνισε ότι οι εκροές αυτές δεν θα πρέπει να αποτελούν λόγο ανησυχίας, καθώς «η Ινδία παράγει πολύ περισσότερους νέους εκατομμυριούχους από όσους χάνει από τη μετανάστευση».

Και άλλα ασιατικά έθνη αναμένεται να δουν εκατομμυριούχους να εγκαταλείπουν τις χώρες τους.

Το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να χάσει καθαρά 1.000 εκατομμυριούχους φέτος, ενώ η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να χάσουν 800 και 300 αντίστοιχα. Σύμφωνα με αναφορές, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ εγκατέλειψαν μαζικά την πόλη πέρυσι – λόγω των περιορισμών του Covid-19 και αυτού που θεωρούν ως διάβρωση των δημοκρατικών αξιών.

Παρά την πολιτική αναταραχή και την οικονομική αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία αναμένεται να χάσει μόνο 3.000 καθαρούς εκατομμυριούχους φέτος, σε σχέση με 8.500 που έχασε το 2022.

Η Ρωσία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην κατάταξη της Henley & Partners, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα μπορούσε να χάσει 3.200 εκατομμυριούχους φέτος, διπλάσιους από αυτούς που έχασε πέρυσι.

«Το Brexit έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο φιλόξενο και ελκυστικό για τους ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα. Είναι πλέον πιο δύσκολο γι’ αυτούς να ταξιδεύσουν και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε χώρες της ΕΕ», δήλωσε στην έκθεση ο Τρέβορ Ουίλιαμς, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Derby και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Lloyds Bank Commercial.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις επενδύσεις προς την Ευρώπη έχει μειωθεί από τότε που αποχώρησε από την ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να επωφελούνται».

Πού στρέφονται

Η Αυστραλία θα μπορούσε να ξεπεράσει φέτος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην υποδοχή του μεγαλύτερου αριθμού εκατομμυριούχων φέτος. Η Αυστραλία αναμένεται να δει την εισροή 5.200 εκατομμυριούχων, ενώ τα ΗΑΕ έρχονται δεύτερα με 4.500 εκατομμυριούχους. Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην τρίτη θέση και θα μπορούσε να δει 3.200 εκατομμυριούχους να εγκαθιστούν σπίτια στην πόλη-κράτος.

Τα δυτικά έθνη, στο σύνολό τους, παραμένουν ελκυστικός προορισμός για τους εκατομμυριούχους, σύμφωνα με την έρευνα, με τις ΗΠΑ (2.100), την Ελβετία (1.800) και τον Καναδά (1.600) να καταλαμβάνουν θέσεις στην πρώτη δεκάδα.

Διαβάστε ακόμη

Πώς το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει δυνατά στο real estate για γραφεία στην Αθήνα

Προς προεξόφληση των δανείων από το πρώτο μνημόνιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει μετά τo τέλος στις επιδοτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts