ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η μισή Ιαπωνία παρακολούθησε τις σκυταλοδρομίες στίβου!

Αριθμό-ρεκόρ στην τηλεθέαση έκαναν φέτος οι περίφημες πανεπιστημιακές σκυταλοδρομίες με το κοινό να υπολογίζεται στα 65 εκατομμύρια.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η Ιαπωνία αγαπάει το στίβο και έχει μεγάλη παράδοση στις αποστάσεις, οπότε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εγχώρια δρομική διοργάνωση με τη μακρά ιστορία (από το 1917) έχει αποκτήσει αυτή τη φήμη. Τα έκιντεν είναι δρομικές σκυταλοδρομίες μεταξύ πανεπιστημίων και το πιο γνωστό από όλα είναι το διήμερο Χακόνε έκιντεν που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2-3 Ιανουαρίου. Πρόκειται για αγώνα μεταξύ ομάδων των 10 ατόμων από τα πανεπιστήμια του Τόκιο οι οποίες διανύουν συνολική απόσταση 219 χιλιομέτρων, από το Τόκιο στο Χακόνε και πίσω. Ο κάθε αθλητής καλύπτει απόσταση λίγο μεγαλύτερη από έναν ημιμαραθώνιο.

Νικήτρια ομάδα για το 2021 ήταν αυτή του πανεπιστημίου Κομαζάουα που είχε να πάρει τον τίτλο από το μακρινό 2008. Φέτος λόγω της κατάστασης με την πανδημία οι διοργανωτές είχαν προτρέψει τους Ιάπωνες φανς να μην παρευρεθούν στο δρόμο αλλά να «ζητωκραυγάσουν» από το σπίτι. Η προτροπή πέτυχε βάσει των αποτελεσμάτων, αφού 1/2 Ιάπωνες παρακολούθησε τμήμα του αγώνα μέσω του καναλιού Νίπον που ανήκει στον ομώνυμο κολοσσό των μίντια. Η πρώτη μέρα είχε μέση τηλεθέαση της τάξης του 30.0% και η δεύτερη 33.7% ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 27.5% και 28.6%. Ο μέσος όρος του 32.3% είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ από όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1987. Το πλήθος των τηλεθεατών που είδαν έστω και για λίγο τον αγώνα υπολογίζεται στα 64.71 εκατομμύρια άτομα σε μία Ιαπωνία που έχει συνολικό πληθυσμό 126 εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts