ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η πρώτη καταγγελία βάσει του νόμου αντι- ντόπινγκ Ροτσένκοφ

Οι πρώτες κατηγορίες βάσει του νέου νόμου αντι-ντόπινγκ Ροτσένκοφ των ΗΠΑ σχετικά με την χορήγηση απαγορευμένων ουσιών με σκοπό την βελτίωση της απόδοσης σε αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων, είναι γεγονός.

της Αγγελικής Μαγκανά
[email protected]

Χθες 12/1, απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το δικαστήριο του Μανχάταν σε έναν γιατρό φυσιοπαθητικής από το Τέξας, ονόματι Έρικ Λίρα, για χορήγηση ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση σε αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι πρώτες που απαγγέλλονται  σύμφωνα με τον νόμο αντι- ντόπινγκ Ροτσένκοφ που θεσπίστηκε το Δεκέμβριο του 2020. Οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να διώκουν ποινικά όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις ντόπινγκ σε διεθνείς διοργανώσεις που περιλαμβάνουν Αμερικανούς αθλητές.

 «Τη στιγμή που οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόσφεραν μια υπενθύμιση διεθνών διασυνδέσεων εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που είχε χωρίσει κοινότητες και χώρες για περισσότερο από ένα χρόνο, και τη στιγμή που οι Αγώνες πρόσφεραν σε χιλιάδες αθλητές την δυνατότητα να αγωνιστούν μετά από χρόνια προπόνησης, ο Έρικ Λίρα σχεδίασε να υποτιμήσει αυτή τη στιγμή διακινώντας παράνομες ουσίες», δήλωσε ο  εισαγγελέας των ΗΠΑ, Νταμιάν Γουίλιαμς και πρόσθεσε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβολίζουν την παγκόσμια ενοποίηση. Σήμερα, η Εισαγγελία των ΗΠΑ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους τους σπιλώνουν και επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτή τη διαφθορά».

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Λίρα παρείχε ουσίες συμπεριλαμβανομένων της αυξητικής ορμόνης και της ερυθροποιητίνης σε δύο αθλητές. Τα μηνύματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έδειξαν  ότι ο Αθλητής 1 επικοινωνούσε μαζί του μυστικά αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για την Νιγηριανή σπρίντερ Μπλέσινγκ Οκακμπάρε η οποία είχε αποκλειστεί από τα 100μ στο Τόκιο επειδή βρέθηκε θετική σε αυξητική ορμόνη. Στοιχεία για τον δεύτερο αθλητή δεν υπάρχουν ακόμη ενώ ο Λίρα αν κριθεί τελικά ένοχος αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης, η οποία βάσει του νόμου φτάνει τα 10 χρόνια.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts