ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ταϊβάν οδηγεί τον χρυσό σε υψηλό ενός μήνα – Προσεγγίζει ξανά τα $1.800

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου ενισχύεται η αξία του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερα καταφύγια, υπό τον φόβο επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας. 

Το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο κατά παράδοση ωφελείται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις, ανακάμπτει από το χαμηλότερο σημείο των 15 μηνών και πορεύεται εκ νέου προς το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά.  

Την ίδια στιγμή, οι φόβοι για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, λόγω του πληθωρισμού, των υψηλότερων επιτοκίων και της ενεργειακής κρίσης, παρέχουν έξτρα ώθηση στον χρυσό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.  

Spot gold rises to a four-week high

Η Νάνσυ Πελόζι, επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, αναμένεται να μεταβεί στην Ταϊβάν εντός της ημέρας, μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει τη μήνη της Κίνας. 

Ας σημειωθεί ότι το ασιατικό νησί αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη χώρα από ελάχιστα κράτη σε όλο τον κόσμο, καθώς το Πεκίνο εξακολουθεί να θεωρεί ότι αποτελεί κινεζικό έδαφος, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση αναγνώρισης επί της ουσίας σημαίνει αμφισβήτηση της κινεζικής εδαφικής ακεραιότητας.  

Παρ’ όλα αυτά, η Ταϊβάν διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή η Δύση θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της.   

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των σινο-αμερικανικών σχέσεων, καθώς το Πεκίνο αποκωδικοποιεί την εν λόγω κίνηση ως ένα βήμα προς την αναγνώριση της χώρας -παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αρνείται κάτι τέτοιο.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου προσώπου από την Ουάσιγκτον εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια.  

Πέραν του χρυσού, οι επενδυτές στρέφονται και σε άλλα παραδοσιακά «καταφύγια», όπως το αμερικανικό ομόλογο και το ιαπωνικό γεν. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί για 5η ημέρα και περιορίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών.   

Διαβάστε επίσης:

Ο Ντογιάκος, τα λεφτά του Yale και του Prinston στα κόκκινα δάνεια, οι Δανοί με τους Στασινόπουλους και το σχέδιο του Ολλανδού

Τρία γραφήματα δείχνουν την άνευ προηγουμένου κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

«Κοσμικόν»: Το μυστικό πίσω από τα «γλυκά» κέρδη της γνωστής αλυσίδας (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts