ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η DIMAND πρωτοπορεί και «αναγεννά» τις πόλεις μας

Με τις ταχύτατες αλλαγές που βιώνει ο πλανήτης μας και με την κλιματική αλλαγή να είναι πλέον μια εμφανής απειλή, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον τομέα ανάπτυξης ακινήτων η υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών για βιώσιμη ανάπτυξη

Από πολύ νωρίς, το 2005, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της, η DIMAND αντιλήφθηκε αυτήν την ανάγκη, τοποθετώντας την έννοια της βιωσιμότητας στον πυρήνα της φιλοσοφίας της. Στόχος και δέσμευσή της, είναι η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της χώρας με σκοπό την επανάχρηση και αναγέννησή του, πάντα με σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον. 

Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών δεν αποτελεί μόνο ηθική επιταγή, αλλά και στρατηγική κίνηση για τη DIMAND. Το εταιρικό της όραμα επικεντρώνεται γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη και περιλαμβάνει την ισχυρή δέσμευση της εταιρείας για την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης. 

Ως πρωτοπόρος στην εγχώρια αγορά του real estate development, διαθέτει αποδεδειγμένο ιστορικό στα πράσινα κτίρια. Στόχος της είναι η ενσωμάτωση βιώσιμων χαρακτηριστικών κατά την ανάπτυξη ως μέσο εξάλειψης της χρήσης πόρων, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας και εξασφάλιση της ανθεκτικότητας των ακινήτων έναντι των απειλών της κλιματικής αλλαγής. 

Στο portfolio της εταιρείας περιλαμβάνονται 16 πιστοποιημένα κτήρια, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED BD+C (Leadership in Energy and Environmental Design), σε επίπεδο Gold ή Platinum και 20 έργα που βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης. Είναι αξιοσημείωτο δε, το ότι το πρώτο LEED κτήριο της χώρας ήταν έργο της εταιρείας και πως το 44% των πιστοποιημένων κτηρίων στην Ελλάδα είναι αναπτύξεις της. 

Ενδεικτικά αναφέρονται: το συγκρότημα γραφείων KARELA OFFICE PARK στην Παιανία, η AGEMAR όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ναυτιλιακού ομίλου Αγγελικούση, το κτήριο της COSMOTE TV, το PIREAUS PORT PLAZA (πρώην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ), το κτήριο της KAIZEN Gaming, το MOXY ATHENS CITY και το SYGGROU OFFICE COMPLEX, το οποίο είναι το πρώτο LEED Platinum v4 στην Ελλάδα. 

COSMOTE TV, Κηφισιά

Η απόλυτη στόχευση στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης έχει φέρει ήδη απτά αποτελέσματα και διακρίσεις, για τις οποίες η εταιρεία είναι ιδιαιτέρως υπερήφανη. 

Συγκεκριμένα:

  • Είναι αργυρό μέλος του U.S. Green Building Council (USGBC)
  • Είναι μέλος του Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB)
  • Έχει χαρακτηριστεί ως LEED Proven Provider από την Green Business Certification, Inc. (GBCI) 
  • Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που έλαβε τον τίτλο του διαπιστευμένου φορέα ανάπτυξης έργων και του διαπιστευμένου φορέα διασφάλισης ποιότητας από το Investor Confidence Project (ICP) Europe
  • Έχει ενταχθεί στην ηγετική ομάδα «The Most Sustainable Companies in Greece», του εξειδικευμένου οργανισμού σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης QualityNet Foundation

Διαμορφώνοντας το μέλλον των πόλεων

Καθώς ο κόσμος μας αστικοποιείται όλο και περισσότερο, οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σημαντικών προκλήσεων και ευκαιριών που παρουσιάζει αυτή η παγκόσμια αλλαγή. Η βιωσιμότητα, που περιλαμβάνει περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση των αστικών τοπίων και στη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους κατοίκους των πόλεων.

Οι αστικές αναπλάσεις, που βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδύσεων της DIMAND στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, δημιουργούν ποιοτικούς και λειτουργικούς αστικούς χώρους που προσφέρουν βελτιωμένες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους. Σχεδιάζονται με γνώμονα την αστική αναζωογόνηση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τη βιωσιμότητα, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την κοινωνική συνοχή, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη. 

HUB26, Θεσσαλονίκη

Η πρώτη αστική ανάπλαση της DIMAND πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, στις πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος» και έθεσε τις βάσεις για το ευρύτερο πρόγραμμα αναπλάσεων που εξελίσσεται σήμερα. Ακολουθούν, στο λιμάνι του Πειραιά, ο εμβληματικός Πύργος Πειραιά, που αποτελεί τον πρώτο ψηφιακό «πράσινο» ουρανοξύστη της χώρας. Στην Αθήνα, το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, το ξενοδοχείο Moxy Athens City με την υπογραφή της Marriott International, το κτήριο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (πρώην Softex) στον Βοτανικό και το project Skyline, το οποίο περιλαμβάνει εμβληματικά ακίνητα σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως είναι η Σταδίου και η πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, η αναγέννηση της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ και του HUB 26, που είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Β. Ελλάδος, πρόκειται να μεταμορφώσουν τη Δυτική Πύλη της πόλης. Επίσης, η δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα logistics, στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, ενισχύει την αντίληψη ότι η οικονομική ζωτικότητα και η βιωσιμότητα είναι αλληλένδετες έννοιες. 

Πρώην Εγκαταστάσεις Ζυθοποιίας ΦΙΞ, Θεσσαλονίκη

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα έχουν καίρια και άμεση επιρροή  στις επόμενες γενιές. Οι πόλεις που είναι πραγματικά βιώσιμες αντιμετωπίζουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσουν να ευημερούν και τις επόμενες δεκαετίες.

Piraeus Tower, Πειραιάς

Η DIMAND βλέπει τις προοπτικές που υπάρχουν και δημιουργεί τις πόλεις που θέλουμε να ζούμε.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts