ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Goldman μειώνει τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ στο 15% λόγω πληθωρισμού (γράφημα)

Η Goldman Sachs βλέπει» πλέον πιθανότητα 15% να διολισθήσουν οι ΗΠΑ σε ύφεση, από 20% που ήταν προηγουμένως, καθώς το «πάγωμα» των πληθωριστικών πιέσεων και η ανθεκτική ακόμη αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

«Πρώτον, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα φαίνεται ότι θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2024 λόγω της συνεχιζόμενης σταθερής αύξησης της απασχόλησης και της αύξησης των πραγματικών μισθών», δήλωσε ο Γιαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, σε σημείωμά του. «Δεύτερον, εξακολουθούμε να διαφωνούμε έντονα με την άποψη ότι η αυξανόμενη αντίσταση από τις «μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις» της νομισματικής πολιτικής θα ωθήσει την οικονομία προς την ύφεση».

Βλέπει ότι η επιβράδυνση από τη σύσφιγξη της πολιτικής συνεχίζει να μειώνεται «προτού εξαφανιστεί εντελώς μέχρι τις αρχές του 2024».

Η εκτίμηση του Χάτζιους για την ύφεση στην αμερικανική οικονομία είναι πολύ χαμηλότερη από την εκτίμηση του Bloomberg που βλέπει την πιθανότητα της ύφεσης στο 60%. Η Goldman είναι επίσης πιο αισιόδοξη από τους ομολόγους της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, προβλέποντας μέσο ρυθμό 2% μέχρι το τέλος του 2024. Ο Χάτζιους δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και το εμπόδιο για μια αύξηση τον Νοέμβριο είναι «σημαντικό».

«H εμπιστοσύνη μας ότι η Fed ολοκλήρωσε την αύξηση των επιτοκίων έχει αυξηθεί τον περασμένο μήνα», είπε, προσθέτοντας ότι η υψηλότερη ανεργία, η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και οι χαμηλότερες βασικές τιμές θα βοηθήσουν τα μέλη της Fed να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι της Fed είναι απίθανο να προχωρήσουν γρήγορα προς μια πιο χαλαρή πολιτική, εκτός εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπουμε τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσε ο Χάτζιους. «Κατόπιν αυτού, αναμένουμε σταδιακές περικοπές στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο ξεκινώντας από το 2ο τρίμηνο του 2024».

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο μέτρων με στοχευμένες παρεμβάσεις από τη ΔΕΘ: Αυξήσεις 3,5% στις συντάξεις από το 2024

Δημόσιο: Έρχονται 30.000 προσλήψεις για μόνιμες θέσεις εργασίας

Ελον Μασκ: Έτσι εξαγόρασε το Twitter – Τι αποκαλύπτει βιογραφία του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts