ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της Ιταλίας σε αρνητικές

Σε αρνητικό από σταθερό υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος επισήμανε την ύπαρξη συσσωρευμένων κινδύνων -από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως την αποχώρηση του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

  • Το πολιτικό περιβάλλον να εμποδίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας (NRRP).
  • Οι προκλήσεις του ενεργειακού εφοδιασμού να αποδυναμώσουν τις οικονομικές προοπτικές.
  • Να αποδυναμωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική ισχύς της Ιταλίας λόγω υποτονικής ανάπτυξης, υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της δυνητικά ασθενέστερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η πιστοληπτική ικανότητα της γειτονικής χώρας, που βαθμολογείται με Baa3 από τον Moody’s, δέχεται πιέσεις από τον αυξημένο κυβερνητικό κίνδυνο που θα μπορούσε να εμποδίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας, σύμφωνα με τους αναλυτές Sarah Carlson και Alejandro Olivo.

Η Moody’s επισήμανε επίσης την πιθανή επιδείνωση των προοπτικών για τα δημόσια οικονομικά της χώρας λόγω της ασθενικής ανάπτυξης, του ακριβού κόστους δανεισμού και της δυνητικά ασθενέστερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι πρόωρες εκλογές μετά την αποχώρηση του Ντράγκι τον Ιούλιο αναμένεται να αυξήσουν την αβεβαιότητα.

Το outook της Ιταλίας υποβαθμίστηκε και από τον S&P μετά την αποχώρηση του Ντράγκι.

Η Ιταλία έχει βαθμολογία BBB τόσο από την Fitch Ratings όσο και από την S&P Global Ratings. Ο S&P μείωσε τις προοπτικές του για την Ιταλία στα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη:

Οι αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος – Τι ισχύει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής (vid)

Έρχονται μόνιμες προσλήψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών – Δείτε την προκήρυξη

Δημήτρης Σπυρίδης (Όμιλος HHG): Μονόδρομος η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (pic)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts