ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι παιδιά – Επιτακτική ανάγκη για τον εμβολιασμό των εφήβων

  • Γιάννα Σουλάκη

Δέλτα

Ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι κάτω των 17 ετών, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι μαθητές από 12 ετών και άνω.

Την πρώτη σχολική χρονιά η βασική προφύλαξη ήταν τα μέτρα πρόληψης, ενώ η δεύτερη που ξεκινά, όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, χαρακτηρίζεται από το υπερμεταδοτικό στέλεχος της μεταλλαξης Δέλτα, αλλά και το εμβόλιο.

Η εικόνα των κρουσμάτων σε σχέση με τα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή, όπως σημείωσε η ίδια. Και συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2021 το ποσοστό των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικία ήταν 7,5% ενώ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στο 20%, δηλαδή στα πέντε κρούσματα το ένα στο σήμερα είναι παιδί και μάλιστα με κλειστά τα σχολεία.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ανέφερε: «Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλες τις χώρες. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια με σπάνιες σοβαρές εκδηλώσεις, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι επιτροπές σε διάφορα κράτη έχουν αποφασίσει τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών», τόνισε η κα. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, ο εμβολιασμός 12-17 ετών συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη σωματική και ψυχική του υγεία, για τη θωράκιση ώστε να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο, αλλά να έχει και συμμετοχή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τη μείωση του ιού στο περιβάλλον του, αλλά για να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων για νέες μεταλλάξεις.

«Τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για τα παιδιά και τους εφήβους είναι ασφαλή και αναμένεται να συμβάλουν στην φυσιολογική, σχολική ζωή. Από μελέτες έχει αποδειχθεί πόσο αρνητική επίδραση είχαν τα lockdown στην ψυχική υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, το 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ένα στα τέσσερα εμφανίζει άγχος. Επίσης, παιδιά με ρευματοειδή νεανική αρθρίτιδας είχαν αύξηση των υποτροπών από 6,3% σε 16,9%, κάτι που έγινε λόγω της μειωμένης δραστηριότητας», τόνισε η Καθηγήτρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts