ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς

  • Γιάννα Σουλάκη

τρίτη δόση

Στην ανάγκη χορήγησης τρίτης “ενισχυτικής” δόσης του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 στους ηλικιωμένους άνω των 60, στους διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους επαγγελματίες υγείας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί ισχυρή σύσταση της Επιτροπής.

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανοσιακής απάντησης κατά της Covid-19 σε άτομα που τη χάνουν μετά την πάροδο έξι μηνών από τον εμβολιασμό τους, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε η ίδια, τα αντισώματα ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης μειώνονται μετά από πέντε με έξι μήνες, και η μείωσή τους σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, αποτελεί έναν κίνδυνο για τα άτομα που δεν έχουν επαρκή προστασία.

Οι δύο παραπάνω λόγοι οδήγησαν τους ειδικούς στην απόφαση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου. «Στραφήκαμε στις ομάδες του πληθυσμού που είχαν πραγματική ανάγκη για μία ενισχυτική δόση», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου και συνέχισε λέγοντας ότι πρώτοι στην ιεραρχία ήταν όσοι δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως οι μεταμοσχευμένοι, και η χορήγηση σε αυτή την ομάδα θεωρήθηκε επιβεβλημένη.

Στη συνέχεια, ακολουθούν τα άτομα προχωρημένης ηλικίας που επίσης εμφανίζουν πτώση αντισωμάτων. Η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως είναι οι υγειονομικοί.

«Τα άτομα που παίρνουν τώρα σειρά, είναι οι ηλικιωμένοι που μένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και όλοι άνω των 60 ετών», εξήγησε η κα. Μαρία Θεοδωρίδου.

Γιατί «τρίτη δόση»;

Η ανάγκη για χορήγηση της τρίτης δόση επιβεβαιώνεται με πολλά επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται ενίσχυση με τρίτη δόση. Το ίδιο και με τους υγειονομικούς, καθώς με βάση τα δεδομένα, όντως οι επαγγελματίες αυτού του χώρου έχουν αυξημένο κίνδυνο.

«Αυτές οι δύο κατηγορίες θα μπορούν να κάνουν ενισχυτική δόση μετά από έξι έως οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Μάλιστα, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) χορήγησε έκτακτη άδεια για ενισχυτική δόση σε άτομα άνω των 65 ετών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts