ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Στους 6 έως 12 μήνες και με ένα εμβόλιο ο εμβολιασμός όσων έχουν περάσει Covid-19 – Όλη η διαδικασία

  • Γιάννα Σουλάκη

κορωνοϊός

Αυξημένο είναι το διάστημα της φυσικής ανοσίας που προκαλείται μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να απαιτείται μία δόση εμβολίου στο διάστημα από 6 έως 12 μετά τη μόλυνση. Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα, έπειτα από νεότερες έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας (ΕΚΠΑ) όσο και από ξένα πανεπιστήμια, διαπιστώθηκε ότι η φυσική ανοσία μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό διαρκεί 12 μήνες.

«Αρχικά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είχε άλλη αντίληψη. Θεωρούσε ότι η φυσική ανοσία διαρκεί τρεις μήνες. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούσαν δύο δόσεις του εμβολίου. Πλέον, με τις νέες έρευνες, που έδειξαν ότι η φυσική ανοσία μετά τη νόσηση διαρκεί έναν χρόνο, συστήνεται να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου, έξι ή 12 μήνες μετά τη νόσηση», κατέληξε η ίδια.

«Επειδή υπάρχει κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μία δόση του εμβολίου» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεοδωρίδου: Να μην φοβούνται να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου οι πολίτες

Το φαινόμενο κατά το οποίο οι πολίτες φοβούνται να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, επειδή μετά την πρώτη δόση είχαν κάποιες από τις συνήθεις παρενέργειες, υπάρχει και στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. «Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών», είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Η ίδια εξήγησε ότι η δεύτερη δόση είναι πολύ σημαντική για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ανοσία και δεν θα πρέπει να την παραλείπουμε λόγω απλών παρενεργειών.

Με το ίδιο εμβόλιο και η δεύτερη δόση

Επανέλαβε ακόμη ότι η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει μόνο με το ίδιο εμβόλιο που έγινε η πρώτη. Η επιλογή διαφορετικού σκευάσματος για τη δεύτερη δόση είναι υπό έρευνα και γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε όσους πάσχουν από σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, αλλά και σε όσους έχει εκδηλωθεί θρομβοεμβολική νόσος. Επομένως, παραμένουμε στις δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο, τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts