ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεόφιλος Ξενακούδης «Η ναυτιλία βιώνει μία συναρπαστική περίοδο καινοτόμων αλλαγών»

Με τoν Θεόφιλο Ξενακούδη συναντηθήκαμε πριν από έναν περίπου μήνα στη διάρκεια της μεγάλης Διεθνούς Ναυτιλιακής Εκθεσης Nor-Shipping που πραγματοποιήθηκε στο Οσλο.

Ως Chief Commercial Officer Managing Director του γραφείου του Νηολογίου των Νήσων Μάρσαλ στον Πειραιά, που είναι το πολυπληθέστερο του ομίλου μετά τα κεντρικά στις ΗΠΑ, ο  κ. Ξενακούδης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές με το διεθνές ναυτιλιακό cluster που είχε συγκεντρωθεί στο εκθεσιακό κέντρο Λίλστρομ.

Συμφωνήσαμε να βρεθούμε με την επιστροφή μας στην Ελλάδα και να συζητήσουμε για την εικόνα της παγκόσμιας ναυτιλίας όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται μέσα από τα αλλεπάλληλα ταξίδια του ανά τον κόσμο και τις επαγγελματικές συζητήσεις που κάνει. Συζητήσαμε για όλα: για τα «θέλω» των εφοπλιστών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, τη φιλοσοφία του ομίλου που τον έχει καταστήσει ένα από τα τρία ισχυρότερα νηολόγια παγκοσμίως, καθώς και για τις σχέσεις με διπλωματικές και νομικές υπηρεσίες παγκοσμίως που εξασφαλίζουν τη λήψη σωστών αποφάσεων.

-Κύριε Ξενακούδη, ποια είναι η γενικότερη εικόνα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας αυτή την εποχή;
Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στον σύγχρονο κόσμο. Βιώνει μία συναρπαστική περίοδο καινοτόμων αλλαγών. Ο σημερινός στόλος διεθνώς, ο οποίος μεταφέρει το 90% των καταναλωτικών αγαθών παγκοσμίως, χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία σε τύπους πλοίων και μεταφορική ικανότητα. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι η μετάβαση στην απανθρακοποίηση ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που ορίζονται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) μέχρι το 2050. Οι εταιρείες αναζητούν ποικιλία εναλλακτικών μορφών ενέργειας και προηγμένες τεχνολογίες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αύριο και στην επίτευξη αυτών των ισχυρών στόχων.

-Συμφωνείτε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι ομαδική, teamwork που λένε και οι Αγγλοσάξονες;
Οντως, οι διεθνείς κανονισμοί και η παγκόσμια πολιτική κατάσταση απαιτούν σύμπραξη και συνεργασία για να προχωρήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα. Η International Registries Inc. και οι θυγατρικές της (IRI) παρέχουν διοικητική και τεχνική υποστήριξη στο Νηολόγιο των Marshall Islands (RMI). Ως ένα από τα τρία μεγαλύτερα νηολόγια στον κόσμο, το RMI παρέχει υποστήριξη σε ένα ευρύ φάσμα τύπων πλοίων, από φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια μέχρι offshore wind platforms και κρουαζιερόπλοια. Η καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες διανύει μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών και καινοτομίας και παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο.

-Οι γεωπολιτικές εξελίξεις πόσο επηρεάζουν την πορεία ενός νηολογίου;
H ναυτιλία είναι από τη φύση της μια παγκόσμια βιομηχανία, γι’ αυτό και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε ναυτικούς, πλοία, λιμάνια και εμπόριο. Με 28 γραφεία σε όλο τον κόσμο, η IRI διατηρεί ισχυρές συνεργασίες στα σημαντικότερα ναυτιλιακά και οικονομικά κέντρα παγκοσμίως. Η IRI βασίζεται σε αυτές τις σχέσεις με τους συνεργάτες και τα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας ώστε να συγκεντρώνει τις πληροφορίες που απαιτούνται για να μπορούν οι πλοιοκτήτες να προχωρούν στην αρτιότερη λήψη αποφάσεων ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική κατάσταση. Οι σχέσεις με διπλωματικές και νομικές υπηρεσίες παγκοσμίως παρέχουν σαφήνεια στην κατανόηση των διεθνών κανονισμών και των οικονομικών κυρώσεων, ενώ οι σχέσεις εντός του ναυτιλιακού κλάδου είναι επωφελείς όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα που αφορούν την υγεία των πληρωμάτων, την ασφάλεια των πλοίων, καθώς και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η δομή της IRI με έμφαση στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, με κάθε γραφείο να έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, δημιουργεί το πλεονέκτημα στους πλοιοκτήτες και στους operators να έχουν υποστήριξη 24/7/365 ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική κατάσταση.

-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρετε στους πελάτες σας; Τι κάνει ανταγωνιστικό το Νηολόγιο των Marshall Islands;
Το RMI είναι ένα από τα τρία κορυφαία νηολόγια στον κόσμο για έναν απλό λόγο: την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Αυτό είναι που πραγματικά μας χαρακτηρίζει, το ότι διασφαλίζουμε ότι πάντα υπάρχει μια ομάδα άκρως έμπειρων και εξειδικευμένων τεχνικών ομάδων, καθώς και ένα παγκόσμιο δίκτυο γραφείων έτσι ώστε οι πελάτες μας να λαμβάνουν υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο άμεσα, χωρίς χρονικές καθυστερήσεις. Η άριστη εξυπηρέτηση πελατών, η τεχνική εμπειρία και η άμεση ανταπόκριση έχουν οδηγήσει τον στόλο σε υψηλά επίπεδα συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, γεγονός που καθιστά το RMI ελκυστικό για τους πλοιοκτήτες και τους operators. Τον Μάρτιο του 2023 το RMI εξασφάλισε για 19η συνεχόμενη χρονιά το QUALSHIP 21 από την Αμερικανική Ακτοφυλακή – United States Coast Guard. Το RMI είναι το μόνο από τα τρία μεγαλύτερα νηολόγια στον κόσμο που επιτυγχάνει σταθερά την αναγνώριση με το QUALSHIP 21. Το RMI βρίσκεται επίσης στα White Lists (Λευκές Λίστες) των Paris και Tokyo Memorandums of Understanding (MoUs) και διατηρεί πολύ καλή θέση στο Australian Maritime Safety Administration (AMSA). Εκτός από την εξαιρετική κατάταξη του RMI στα Port State Control (PSC), το νηολόγιο διατηρεί μια μόνιμη εκπροσώπηση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), γεγονός που επιτρέπει στους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές-operators να ακούγεται η γνώμη τους στις αποφάσεις που καθορίζουν τους παγκόσμιους κανονισμούς και το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο Θεόφιλος Ξενακούδης με τον Γιώργο Προκοπίου

-Ποια είναι η θέση του Νηολογίου των Marshall Islands στον χάρτη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας;
Στα τέλη Μαΐου του 2023 ο στόλος του RMI περιελάμβανε 5.441 πλοία και περισσότερους από 196 εκατoμμύρια τόνους χωρητικότητας – gross tonnage. Οι πλοιοκτήτες και οι operators του RMI επωφελούνται από πρωτοποριακές τεχνολογίες και σχεδιασμούς, παράγοντες που οδηγούν στην εξέλιξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Οι πλοιοκτήτες και οι operators μοναδικών και πρωτοποριακών πλοίων όπως τα expedition yachts (σ.σ.: σκάφη που έχουν κατασκευαστεί ή μετατραπεί ειδικά για να επιτρέπουν κρουαζιέρες μεγάλων αποστάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου) και floating offshore wind platforms (σ.σ.: πλωτές πλατφόρμες στις οποίες μπορούν πλέον να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Οι πλατφόρμες αυτές αγκυροβολούν με εύκαμπτες άγκυρες, αλυσίδες ή χαλύβδινα καλώδια) αναγνωρίζουν ότι το RMI προσφέρει την εμπειρία, την τεχνική υποστήριξη και την ευελιξία για την παροχή ασφάλειας των ανθρώπων, των πλοίων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με την παράλληλη υποστήριξη τεχνολογιών αιχμής και σύγχρονων σχεδιασμών.

-Πάνω σε αυτά που συζητάμε, την απανθρακοποίηση και τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας, θέλω να σας ρωτήσω πώς αντιμετωπίζετε τις υπό διαμόρφωση συνθήκες;
Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει δεσμευτεί για ένα βιώσιμο μέλλον και εργάζεται ενεργά προς την επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ περί μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που έχουν τεθεί για το 2050. Δεν υπάρχει ενιαία λύση για την επίτευξη αυτών των στόχων. Γι’ αυτό και έχουμε επενδύσει στη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας τεχνικών και εξειδικευμένων στελεχών παγκοσμίως ώστε να υποστηρίξουμε τους πλοιοκτήτες και τους operators καθώς αξιολογούν και εφαρμόζουν λύσεις που στοχεύουν στην απανθρακοποίηση, είτε πρόκειται για εναλλακτικές μορφές ενέργειας είτε προηγμένες τεχνολογίες. Η εξειδικευμένη Gas Team και η ομάδα που ασχολείται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνεργάζονται με τις εταιρείες έτσι ώστε να παρέχουν γνώση και εμπειρία σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα gas fuels. Στην ψηφιακή και τεχνολογική πλευρά του κλάδου, το RMI συμμετέχει σε κοινές μελέτες ανάπτυξης και έρευνας για την αξιολόγηση και ανάλυση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, από τα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους. Αυτά τα έργα, πολλά από τα οποία έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, παρέχουν στην τεχνική μας ομάδα τη γνώση και την εμπειρία για να συμβουλεύει, να υποστηρίζει ενεργά και να βοηθήσει στη μετάβαση του στόλου του RMI.

-Διαβάζουμε εδώ και χρόνια για τη «μάχη της σημαίας». «Μάχη» που δίνουν τα διεθνή νηολόγια προκειμένου να προσελκύσουν όλο και περισσότερα πλοία ελληνικών συμφερόντων. Στο σημείο αυτό έρχεται η επόμενη ερώτηση. Ποιες είναι οι σχέσεις του Νηολογίου των Marshall Islands με την ελληνόκτητη ναυτιλία;
Το Νηολόγιο των Marshall Islands έχει την τιμή να είναι το νηολόγιο  που επιλέγουν πολλοί Ελληνες εφοπλιστές όταν αποφασίζουν να συνεργαστούν με μια ξένη σημαία. Το γραφείο στον Πειραιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά γραφεία της IRI, παρέχοντας ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη στους πελάτες μας παγκοσμίως. Επενδύει επίσης στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια, εργαστήρια και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η υποστήριξή μας στην επόμενη γενιά Ελλήνων στελεχών της ναυτιλίας.

– Δηλαδή;
Αρκετά από τα μέλη της ομάδας μας συνεργάζονται με πανεπιστήμια, κορυφαίες ναυτικές ακαδημίες και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα για να εκπαιδεύσουν τους νέους και τους δόκιμους σχετικά με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στη ναυτιλία, τον ρόλο της σημαίας και την ποικιλομορφία του κλάδου. Συνεχίζουμε να είμαστε ένας ισχυρός συνεργάτης για τους Ελληνες πλοιοκτήτες και operators που επιλέγουν μια ξένη σημαία και παραμένουμε δεσμευμένοι να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και διαρκή υποστήριξη.

– Τι έχει αλλάξει στον ανταγωνισμό σήμερα σε σύγκριση με την εποχή που κάνατε τα πρώτα σας βήματα στον χώρο;
Εντάχθηκα στην IRI πριν από 20 και πλέον χρόνια ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα μου. Το νηολόγιο RMI έχει μεγαλώσει σημαντικά από τότε που ξεκίνησα και είμαι υπερήφανος που είμαι μέρος αυτής της ιστορίας. Για μένα το πεδίο ανταγωνισμού μπορεί να αλλάζει, αλλά η βασική μου αρχή παραμένει η ίδια. Να παρέχω στον πελάτη την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σε όλους τους τομείς. Αυτό σημαίνει την απρόσκοπτη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας θα έχουν την τεχνική και καθημερινή υποστήριξη που χρειάζονται για τον στόλο τους.

– Στις προτεραιότητες ενός πλοιοκτήτη για να επιλέξει μία σημαία είναι το κόστος ή η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών;
Ενας πλοιοκτήτης πάντα ενδιαφέρεται για την ποιότητα και τη φήμη των συνεργατών του. Η επιλογή ενός νηολογίου είναι σημαντική και θα πρέπει να γίνεται μετά από ενδελεχή αξιολόγηση όχι μόνο του κόστους, αλλά και της ποιότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το RMI είναι ξεκάθαρο σχετικά με το κόστος και τις υπηρεσίες, επικοινωνώντας από την αρχή τις προσδοκίες και τις υπηρεσίες που παρέχει. Η προστασία της ασφάλειας των ναυτικών, των συμφερόντων των πλοιοκτητών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ευθύνες που το RMI λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα πλοία με σημαία Marshall Islands όχι μόνο αξιολογούνται ως προς την ποιότητά τους πριν ενταχθούν στο νηολόγιο, αλλά και η τεχνική υποστήριξη παρέχεται χωρίς κόστος για κάθε πλοίο με σημαία Marshall Islands.

-Είπαμε για τις προτεραιότητες των εφοπλιστών. Οι προτεραιότητες του νηολογίου των Marshall Islands ποιες είναι;
Ο κλάδος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και στόχος είναι να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες του στόλου του RMI. Οι επενδύσεις σε προηγμένες υπηρεσίες και ομάδες εξειδικευμένων στελεχών, καθώς και η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία επιτρέπουν στο νηολόγιο του RMI να προσαρμόζεται γρήγορα, να προβλέπει και να εξελίσσεται για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς. Το Maritime Services Group, ομάδα στελεχών από όλα τα τμήματα, συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει τις αλλαγές στην αγορά, να εντοπίσει τομείς προόδου ή βελτίωσης και να μοιραστεί πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές. Αυτή η ομάδα, η οποία αποτελείται από αντιπροσώπους όλων των γραφείων μας παγκοσμίως, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας για συνεχή βελτίωση.  Προτεραιότητά μας δε παραμένει πάντα η εξυπηρέτηση των πελατών, να αξιολογούμε και να επανεξετάζουμε συνεχώς τρόπους παροχής συνολικής υποστήριξης ουσιαστικά και συλλογικά.

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ κλοπών σε παπούτσια Air Jordan της Nike σε αποθήκες, τρένα και φορτηγά μεταφορικών

Πώς μπορούμε να “αποτοξινωθούμε” από τα social media – Ο ρόλος της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 3% (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts