ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι άνοιξε τη σύνοδο της G20 ως πρωθυπουργός της «Μπάρατ»- η ισχυρότερη ένδειξη ότι η χώρα ενδέχεται να αλλάξει όνομα

Λίγες ημέρες νωρίτερα οι προσκλήσεις για το δείπνο της συνόδου εστάλησαν στους ηγέτες της G20 από την «πρόεδρο της Μπάρατ», την Ντραουπάντι Μούρμου, προκαλώντας ένα κύμα φημών, σύμφωνα με τις οποίες θα αλλάξει το επίσημο αγγλικό όνομα της χώρας.

Εξάλλου στον λογότυπο της συνόδου εμφανίζονται και τα δύο ονόματα «Ινδία» στα αγγλικά και «Μπάρατ» στα χίντι.

Ο Μόντι όταν αναφέρεται στην Ινδία χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «Μπάρατ», ένα από τα δύο επίσημα ονόματα της χώρας βάσει του Συντάγματός της, το οποίο προέρχεται από αρχαία ινδουιστικά κείμενα γραμμένα στα σανσκριτικά.

Τα μέλη του ινδουιστικού, εθνικιστικού κόμματός του BJP (Bharatiya Janata) έχουν ήδη κάνει εκστρατεία κατά του ονόματος «Ινδία», το οποίο έχει τις ρίζες του στη δυτική αρχαιότητα και επιβλήθηκε στη χώρα στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η κυβέρνηση Μόντι έχει προσπαθήσει να εξαλείψει σύμβολα της βρετανικής αποικιοκρατίας από τις ινδικές πόλεις, τους πολιτικούς θεσμούς και τα βιβλία της Ιστορίας της χώρας.

Στις αρχές του έτους ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Ζαισανκάρ φάνηκε να στηρίζει την ιδέα της αλλαγής του ονόματος.

«Το όνομα Μπάρατ», εξήγησε «το συνοδεύουν μια σημασία, μια αντίληψη και ένας συνειρμός, που αντικατοπτρίζονται επίσης στο Σύνταγμά μας», ανέφερε την Τετάρτη η ινδική εφημερίδα Hindustan Times.

Η προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής άρκεσε για να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των αντιπάλων του Μόντι αλλά και από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της αλλαγής.

«Ελπίζω η κυβέρνηση να μην είναι αρκετά ανόητη ώστε να καταργήσει εντελώς το ‘Ινδία’», σχολίασε ο Σάσι Θαρούτ, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Κογκρέσο στην πλατφόρμα X.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο λέξεις», να μην αποκηρύξουμε «ένα όνομα γεμάτο ιστορία, ένα όνομα που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο παίκτης του κρίκετ Βιρέντερ Σεχουάγκ εξέφρασε τη χαρά του μπροστά στην προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής και ζήτησε από την ινδική ομοσπονδία κρίκετ να βάλει τη λέξη «Μπάρατ» στις επίσημες στολές της ομάδας.

«Ινδία είναι το όνομα που έδωσαν οι Βρετανοί και έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στο αρχικό μας όνομα ‘Μπάρατ’», εκτίμησε.

The post Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι άνοιξε τη σύνοδο της G20 ως πρωθυπουργός της «Μπάρατ»- η ισχυρότερη ένδειξη ότι η χώρα ενδέχεται να αλλάξει όνομα first appeared on Times News.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts