ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Γιατί οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό

Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει καταγράψει από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 117.763 περιστατικά, στα οποία ο ιός διαπερνά τις άμυνες του εμβολίου

Κάθε τόσο κάποιος γνωστός μολύνεται από τον κορωνοϊό, αν και έχει εμβολιαστεί. Το ίδιο συμβαίνει με πολλούς σταρ του θεάματος και του αθλητισμού.

Στη Γερμανία, το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει καταγράψει από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 117.763 περιστατικά, στα οποία ο ιός διαπερνά τις άμυνες του εμβολίου.

Οι ειδικοί θεωρούν αυτόν τον αριθμό μάλλον αμελητέο, αν αναλογιστούμε ότι περισσότεροι από 55 εκατ. Γερμανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από την άλλη πλευρά, ενόψει πιθανού νέου κύματος της πανδημίας, προτείνουν να χορηγηθεί τρίτη, αναμνηστική δόση σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού και όχι μόνο σε ευπαθείς ομάδες.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, η προστασία που παρέχει το εμβόλιο αρχίζει να υποχωρεί», λέει ο ιολόγος Χέντρικ Στρέεκ από το πανεπιστήμιο της Βόννης.

Για τον ερευνητή Λέιφ Σάντερ, η καλύτερη προστασία από τον ιό προσφέρεται όταν έχουν περάσει μία έως δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση, στη συνέχεια η προστασία αρχίζει να υποχωρεί, αλλά και πάλι ο εμβολιασμένος διαθέτει καλύτερη άμυνα απέναντι στον ιό σε σύγκριση με έναν ανεμβολίαστο.

«Προστασία από δυσάρεστες επιπλοκές»

Όλα αυτά δεν εκπλήσσουν. Ήδη τον περασμένο Απρίλιο ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν είχε επισημάνει ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν περαιτέρω τον ιό, αν έχουν περάσει κάποιοι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Ακόμη πιο σημαντική από την προστασία έναντι του ιού, τονίζει πάντως ο Χέντρικ Στρέεκ, είναι η προστασία από σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση μόλυνσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όσοι εμβολιασμένοι νοσούν θα έχουν ελαφρά συμπτώματα ή δεν θα αντιληφθούν καν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts