ΥΓΕΙΑ

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για έγκυο που έχασε το παιδί της: «Δεν υπήρχαν στοιχεία που επέβαλαν την άμεση εισαγωγή της»

Η διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, απαντά στις καταγγελίες μητέρας που έχασε το νεογέννητο βρέφος που έφερε στον κόσμο, καθώς -όπως λέει- δεν της παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο, στο οποίο απευθύνθηκε όταν -ως εγκυμονούσα- εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα επικείμενης αποβολής.

Η έγκυος εξετάστηκε από μαία και τον γιατρό της εφημερίας, υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που επέβαλαν την άμεση εισαγωγή της στο νοσοκομείο, αναφέρει μεταξύ άλλων η διοίκηση του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, απαντώντας στα όσα ακούγονται από το πρωί και στις καταγγελίες της μητέρας του βρέφους και του δικηγόρου της οικογένειας.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση Πλεύρη για καταγγελία με έγκυο που έχασε το παιδί της, επειδή την έδιωξαν από το Ιπποκράτειο ΘΣΝ

Συγκεκριμένα, η διοίκηση τονίζει πως παρουσιάστηκαν «ανακριβή στοιχεία», ενώ όπως προκύπτει από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο:

«Στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19.

Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες.

Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της», αναφέρει στην ανακοίνωση η διοίκηση του Νοσοκομείου και καταλήγει:

«Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για την lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου. Το ίδιο δε στο πλαίσιο της διαφάνειας διερευνά όλες τις αναφορές – καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία».

Πλεύρης: «Υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση»

Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προκάλεσε η νέα καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας. «Υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, η ετοιμόγεννη γυναίκα στην 39η εβδομάδα της κύησής της μετέβη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, αλλά εκεί της συνέστησαν να πάει στο Παπαγεωργίου, γιατί τελείωνε η εφημερία.

«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει στη συντριπτική του πλειοψηφία τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με πλήρη σεβασμό στους ασθενείς και αυταπάρνηση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, με αφορμή τη νέα υπόθεση.

 «Οποιαδήποτε καταγγελία για τυχόν ιατρική αμέλεια στο ΕΣΥ διερευνάται με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα και υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση, ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία συνδέεται με απώλεια ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Θάνος Πλεύρης.

Δείτε επίσης: Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού, λόγω τραγικών ελλείψεων

Τι λέει η νέα καταγγελία για την έγκυο που έχασε το παιδί της

Σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγόρου της οικογένειας, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, η γυναίκα τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, με αποκόλληση πλακούντα και ρήξη της μήτρας, όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Στο νοσοκομείο της πρόσφεραν πρώτες βοήθειες αλλά δεν την υπέβαλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, καθώς όπως της είπαν, τελείωνε η εφημερία του νοσοκομείου.

Της συνέστησαν μάλιστα να πάει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο απείχε μισή ώρα από το Ιπποκράτειο.

Αλλά και στο Παπαγεωργίου, επίσης, υπήρξαν -σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας- καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα το νεογνό να γεννηθεί τελικά με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια.

Διασωληνώθηκε και παρέμεινε περίπου 3 μήνες στην εντατική του Παπαγεωργίου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών εκεί, το παιδί έφυγε από τη ζωή.

Η μητέρα και ο πατέρας του παιδιού -που είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση- έχουν καταθέσει μήνυση, σύμφωνα με τον δικηγόρο και έχει ξεκινήσει ήδη η προανάκριση.

“Ο εισαγγελέας ενέκρινε την διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής, για να αποδειχθεί δηλαδή ότι το παιδί πέθανε από υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και από άλλες βλάβες, οι οποίες προήλθαν από την καθυστέρηση”, αναφέρει ο δικηγόρος.

Related Posts