ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισλανδία: Εκκενώθηκε προληπτικά πόλη 4.000 κατοίκων υπό τον φόβο έκρηξης ηφαιστείου (tweets)

Η Ισλανδία έχει κηρύξει περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμών. Ειδικότερα, οι Αρχές διέταξαν χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ να απομακρυνθούν προληπτικά λόγω εξαιρετικά πιθανής έκρηξης ηφαιστείου.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας (IMO) δήλωσε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης. «Η πιθανότητα μιας έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες ή λίγο έξω από αυτήν έχει αυξηθεί από το πρωί» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Μια έκρηξη θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Thor Thordason, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, δήλωσε ότι ένας ποταμός μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων που τρέχει κάτω από τη χερσόνησο εξακολουθεί να είναι ενεργός: «Γι’ αυτό μιλάμε για μια επικείμενη έκρηξη δυστυχώς. Η πιο πιθανή πλευρά της έκρηξης φαίνεται να βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης Γκρίνταβικ» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο BBC.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί χιλιάδες δονήσεις γύρω από το κοντινό ηφαίστειο Fagradalsfjall.

Την Πέμπτη, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκάλεσε το κλείσιμο του κοντινού αξιοθέατου Blue Lagoon. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περισσότερες από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί στη νοτιοδυτική Ισλανδία από το τέλος Οκτωβρίου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση για την εκκένωση ελήφθη αφού η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι «το μάγμα, που σχηματίζεται επί του παρόντος, θα μπορούσε να φτάσει στο Γκρίνταβικ».

Την Παρασκευή, η υπηρεσία δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης» – καλώντας τους να «παραμείνουν ήρεμοι, επειδή έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε». «Δεν επίκειται άμεσος κίνδυνος, η εκκένωση είναι πρωτίστως προληπτική με κύριο στόχο την ασφάλεια όλων των κατοίκων του Γκρίνταβικ» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts