ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ισπανία: Μαζικές ακυρώσεις πλήττουν την τουριστική βιομηχανία | “Πάγωμα” των κρατήσεων για το Καλοκαίρι 2022

Με το έκτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τη νέα παραλλαγή Omicron να έχουν κάνει σφοδρή “επίθεση” σε όλη την Ευρώπη, ο τουριστικός τομέας της Ισπανίας ξαναζεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τις μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή.

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τον ισχυρό τουριστικό τομέα της χώρας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το 12,4% του ΑΕΠ πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Όμως από το καλοκαίρι, ο κλάδος είχε ανακτήσει κάποια αισιοδοξία. Στη συνέχεια, ωστόσο, με την έλευση της νέας παραλλαγή Omicron, η οποία προκάλεσε μια “έκρηξη” κρουσμάτων, ανατράπηκαν τα πάντα για άλλη μια φορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της EL PAÍS, οι ακυρώσεις, η επιβράδυνση των κρατήσεων και μια σειρά νέων περιορισμών που ανακοινώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση και μια σειρά από άλλες χώρες θέτουν τον τουριστικό τομέα σε επιφυλακή, με τον αντιπρόεδρο του τουριστικού συνδέσμου Exceltur, José Luis Zoreda, να εξηγεί ότι υπήρξε μια ανησυχητική αλλαγή τάσης. “Τον Οκτώβριο ήμασταν πολύ αισιόδοξοι γιατί αρχίζαμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ και έξι εβδομάδες αργότερα είμαστε πάλι εδώ, βαλτωμένοι και περιμένουμε να δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση”, λέει.

Shutterstock
Σεβίλλη | Shutterstock|By leoks

Δεδομένου ότι η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, τόσο η Exceltur, όσο και η Cehat θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να δώσουν στοιχεία για την κατάσταση σε ολόκληρη την Ισπανία. Αλλά οι εκτιμήσεις από ορισμένες ενώσεις βοηθούν να δημιουργηθεί μια εικόνα. “Μόλις το 50% των τουριστών τηρούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια”, δήλωσε την Τρίτη η ένωση ξενοδοχείων της Βαλένθια, Hosbec, η οποία υπολογίζει ότι η μέση απασχόληση την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς θα είναι περίπου στο 50% των συνολικών κρεβατιών. Οι Κανάριοι Νήσοι φαίνεται να αντέχουν καλύτερα, με πληρότητα γύρω στο 75%, αλλά αυτό το ποσοστό προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι υψηλή περίοδος για το αρχιπέλαγος. Μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα φαίνεται να αποφεύγουν τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία.

Κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας ζουν τα Κανάρια νησιά

Ενώ το τρέχον επίπεδο πληρότητας των ξενοδοχείων είναι 75%, αυτό αναμένεται να πέσει κατακόρυφα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις. “Μόλις ξεκινήσαμε να κάνουμε κρατήσεις, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και ένα μήνα, αλλά αυτό οφείλεται στους περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη και όχι γιατί έχουμε προβλήματα εδώ”, εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Φιλοξενίας και Τουρισμού της Λας Πάλμας, José María Mañaricúa.

“Η κατάσταση είναι μια κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας”, προσθέτει ο David Morales, πρόεδρος του οργανισμού Skal Tourism στη Γκραν Κανάρια. “Οι πωλήσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα ούτε μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων ούτε μέσω tour operators”.

Ακυρώσεις τις τελευταίας στιγμής για την περίοδο των εορτών στις Βαλεαρίδες νήσους

Η περιοχή έχει δει μια επιβράδυνση στις κρατήσεις τους επόμενους μήνες, με την αγορά “να έχει σταματήσει τελείως”, σύμφωνα με την Ένωση Αλυσίδων ξενοδοχείων στις Βαλεαρίδες. Ο πρόεδρος της ένωσης, Gabriel Llobera, επιβεβαιώνει ότι τον Δεκέμβριο σημειώθηκε επιβράδυνση των πωλήσεων για το καλοκαίρι, καθώς και μια σειρά από ακυρώσεις την τελευταία στιγμή για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. “Οι κρατήσεις για την υψηλή σεζόν είναι, επί του παρόντος, 40% χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν το 2019”, εξηγεί.

Πηγές από ευρωπαϊκούς tour operators περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση ως περίπλοκη, αν και πιστεύουν ότι αυτό θα αποτελεί ένα “βραχυπρόθεσμο επεισόδιο”. “Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές κρατήσεις και κάποιοι μπορεί να περιμένουν, αλλά οι κρατήσεις για την άνοιξη και μετά θα διατηρηθούν”, προσθέτει.

Άλλα τουριστικά θέρετρα που προσελκύουν ξένους τουρίστες, όπως η Costa Blanca και η Costa del Sol, “υποφέρουν” επίσης από την τρέχουσα κατάσταση. Ο Toni Mayor, πρόεδρος της Hosbec, θρηνεί για την τροπή των γεγονότων που προκάλεσε το νέο στέλεχος Omicron. “Τον Οκτώβριο οι προοπτικές για τα Χριστούγεννα ήταν πολύ καλές και τώρα είμαστε 30 ή 35% κάτω από αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε”, εξηγεί. Η Fahat, η Ανδαλουσιανή Ομοσπονδία Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων, υπολογίζει ότι η πληρότητα μεταξύ 23 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου δεν θα φτάσει το 56%, σε σύγκριση με 78% την ίδια περίοδο το 2019.

Μια απροσδόκητη περίοδος ζεστού καιρού, με θερμοκρασίες πάνω από 20ºC στη Βαλένθια, έχει δημιουργήσει ελπίδες για μια βέβαιη ανάκαμψη πριν τελειώσει το 2021.

Δύσκολη η κατάσταση στα αστικά κέντρα και την ενδοχώρα

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα αστικά κέντρα, γεγονός που επιβεβαιώνει η αλυσίδα Soho Boutique Hotels, η οποία διαχειρίζεται 27 ξενοδοχεία στην Ισπανία, η οποία κάνει λόγο για ακύρωση του 35% των κρατήσεων του Δεκεμβρίου, τις τελευταίες 15 ημέρες. Οι φόβοι για αύξηση των λοιμώξεων έχουν δει την απασχόληση να μειώνεται στο 65% σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου, σε σύγκριση με το 82% που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. “Ελπίζουμε σε μια αύξηση στην πληρότητα στα τέλη Ιανουαρίου και τον Μάρτιο”, εξηγεί η Isabel Pons, διευθύντρια επικοινωνίας του ομίλου.

Οι προσδοκίες των ξενοδόχων στη Βαρκελώνη για την Πρωτοχρονιά για 80% πληρότητα έχουν επίσης διαψευσθεί. Η αύξηση των μολύνσεων και των περιορισμών, ιδίως η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο του τομέα της νυχτερινής ζωής στην Καταλονία, έχει προκαλέσει μια σταθερή ροή ακυρώσεων, με το 10 έως 20% των κρατήσεων να ακυρώνονται.

Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και με τα τουριστικά διαμερίσματα, που κλείνουν τη χρονιά με 60% πληρότητα, έναντι 80% που προβλεπόταν. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Apartur, της ένωσης τουριστικών διαμερισμάτων στη Βαρκελώνη, οι ζημίες για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής ανέρχονται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Στην περίπτωση των ξενοδοχείων, ο κλάδος προβλέπει ότι η πληρότητα φέτος την περίοδο των Χριστουγέννων δεν θα ξεπεράσει το 40% σε καταλύματα που είναι ανοιχτά αυτήν τη στιγμή: 320 σε σύνολο 440 στην πρωτεύουσα.

Η τελευταία εβδομάδα του έτους είναι συνήθως η υψηλή περίοδος για διαμονή στην ενδοχώρα, με τις αγροτικές κατοικίες, συνήθως, να είναι πλήρως γεμάτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Silvia Manzanera, εκπρόσωπο της οργάνωσης Autural, η οποία συγκεντρώνει 4.000 μέλη από τον κλάδο, σε όλη την Ισπανία, η απασχόληση αναμένεται να είναι περίπου 70 έως 80% αυτή την εβδομάδα. “Έχουμε δει τον μεγαλύτερο αριθμό ακυρώσεων”, λέει, εξηγώντας ότι ο φόβος της μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων που συνήθως δεν ζουν μαζί περιπλέκει αυτά τα σχέδια.

Ωστόσο, η Manzanera επισημαίνει το γεγονός ότι τα καταλύματα στην ύπαιθρο συνεχίζουν να έχουν υψηλή ζήτηση, επειδή πρόκειται για τουρισμό σε μικρά περιβάλλοντα που έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής στους κανονισμούς Covid.

“Αλώβητα” τα χιονοδρομικά κέντρα

Όλη αυτή η αβεβαιότητα δεν επηρεάζει, προς το παρόν, τα χιονοδρομικά κέντρα της Ισπανίας. Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες θέρετρων  περιμένουν με ανυπομονησία τις γιορτές των Χριστουγέννων για να αντισταθμίσουν την καταστροφική περυσινή περίοδο. Ο Ramón Boter, επικεφαλής επικοινωνίας στο χιονοδρομικό κέντρο Masella στη Girona, είναι ενθουσιασμένος από τον αριθμό των σκιέρ που έχουν επισκεφθεί και αναφέρει ότι η πληρότητα είναι σχεδόν 100% στην περιοχή. “Οι άνθρωποι είναι πολύ πρόθυμοι να κάνουν σκι, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν κανονικά εδώ και δύο χρόνια”, εξηγεί.

Ούτε οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ανδαλουσία ανησυχούν. Ο Santiago Sevilla, επικεφαλής επικοινωνίας στην Cetursa Sierra Nevada, εξηγεί ότι η πληρότητα φτάνει στο 80%. “Υπήρξαν μερικές ακυρώσεις, αλλά νέοι πελάτες προστίθενται, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος όρος παραμένει σταθερός εδώ και μερικές ημέρες”, λέει. Ο Luis Núñez, πρόεδρος μιας ένωσης τουριστικών καταλυμάτων στην Αστούριας, αναπνέει επίσης με ανακούφιση. “Μέχρι τώρα, μεταξύ όλων των κρατήσεων που είχαμε, πολύ λίγες έχουν ακυρωθεί”, λέει.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts