ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Οι ελιές και τα δημητριακά απειλούνται από την ξηρασία

Στη Λα Βινιουέλα βρίσκεται ο σημαντικότερος ταμιευτήρας νερού στην επαρχία της Μάλαγα. Αλλά μετά από μήνες ανομβρίας και μετά από ένα ιστορικό κύμα καύσωνα η λίμνη, η οποία έχει κανονικά μήκος έξι χιλιομέτρων και βάθος 100 μέτρων, είναι γεμάτη μόνο κατά 12%.

Ο ταμιευτήρας, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός τους καλοκαιρινούς μήνες, συρρικνώθηκε και θυμίζει πλέον λακκούβα που περιβάλλεται από λάσπη.

«Η κατάσταση είναι δραματική», λένε οι αγρότες. Εδώ και εβδομάδες έχει μειωθεί ήδη στο ελάχιστο η ποσότητα νερού που τους επιτρέπεται να αντλούν από τον ταμιευτήρα για να αρδεύσουν τα χωράφια τους.

Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία στην περιοχή: Η μεγαλύτερη καλλιέργεια αβοκάντο της Ευρώπης βρίσκεται δίπλα στη λίμνη.

Όλο και περισσότερα δέντρα αργοπεθαίνουν, το χώμα των χωραφιών είναι γεμάτο με σάπιους, μαραμένους καρπούς. Σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι παραγωγοί αβοκάντο καταφεύγουν σε δραστικά μέτρα: Για να μη χάσουν ολόκληρη τη συγκομιδή, πολλοί άρχισαν να ξεριζώνουν ένα μέρος των δέντρων τους.

«Είναι προτιμότερο να θυσιάσουμε μερικά δέντρα για να έχουν τα υπόλοιπα αρκετό νερό», εξηγεί η τοπική ένωση αγροτών. Ο Ντομίνγκ Μεντίνα έκοψε 1.500 από τα 6.000 αβοκάντο του, ενώ πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Και η μόνη ελπίδα τους είναι η βροχή.

Το δράμα των Ισπανών ελαιοπαραγωγών

Το δράμα των καλλιεργητών αβοκάντο δεν είναι ωστόσο μια μεμονωμένη περίπτωση. Ολόκληρος ο γεωργικός τομέας της Ισπανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την Αγροτική Ένωση. Δυστυχώς όμως οι Ισπανοί αγρότες δεν μπορούν για την ώρα να ελπίζουν σε βροχοπτώσεις στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY