ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισραήλ: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το εμπόριο γούνας για τη μόδα

Το Ισραήλ είχε ήδη απαγορεύσει από το 1976 την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους – Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες

Το εμπόριο της γούνας ζώων στη μόδα απαγόρευσε σήμερα (9/6/2021) με υπουργικό διάταγμα το Ισραήλ, το οποίο έγινε η πρώτη χώρα που υιοθετεί μια τόσο αυστηρή νομοθεσία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας, «το εμπόριο της γούνας των ζώων, εισαγωγές και εξαγωγές, θα απαγορευτεί με εξαίρεση τις ανάγκες για έρευνα, εκπαίδευση και ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες. Το Ισραήλ είχε ήδη απαγορεύσει από το 1976 την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους.

Η γούνα που χρησιμοποιείται τελετουργικά στο Schtreimel, το καπέλο από αληθινή γούνα που φορούν ορισμένοι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, θα συνεχίσει να επιτρέπεται.

«Η βιομηχανία του εμπορίου της γούνας προκαλεί αδιανόητα βάσανα στα ζώα και αυτό το διάταγμα θα μεταμορφώσει την αγορά της μόδας στο Ισραήλ κάνοντάς την καλύτερη στο θέμα του σεβασμού των περιβαλλοντικών κανόνων», δήλωσε σε δελτίο Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος, Γκίλα Γκαμλιέλ.

Επιπλέον, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή που εστάλη από τη διευθύντρια του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της Γούνας (IAFC), Τζέιν Χάλεβι Μορένο, η οποία χαιρετίζει το διάταγμα χαρακτηρίζοντάς το «ιστορική κίνηση».

«Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κλείνει τις πόρτες του σε αυτήν τη σκληρή βιομηχανία», γράφει η Μορένο.

Διάφορες χώρες παγκοσμίως εφαρμόζουν μερικές απαγορεύσεις στο εμπόριο της γούνας, ιδίως για είδη που απειλούνται, όπως η φώκια.

Η πλήρης απαγόρευση του εμπορίου της γούνας δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε ορισμένες πόλεις, όπως το Σάο Πάολο στη Βραζιλία ή στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Η Ινδία έχει εγκρίνει ένα ανάλογο μέτρο σε εθνικό επίπεδο, όμως μονάχα για τα δέρματα του βιζόν, της αλεπούς και του τσιντσιλά.

Διαβάστε ακόμη

Ρότα για έξοδο στις αρχές του 2022 από την ενισχυμένη εποπτεία

Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη

Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της GasLog με την BlackRock

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts