ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street: 550 μονάδες κέρδισε ο Dow Jones – Πάνω από 3% εκτινάχθηκε ο Nasdaq

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τα εταιρικά αποτελέσματα να παίζουν καταλυτικό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ τα βρετανικά assets, μετά την ανακοίνωση απόσυρσης των φοροελαφρύνσεων, ήρθε να ενισχύσει την θετική εικόνα.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 550 μονάδες ή κατά 1,86% και διαμορφώθηκε στις 30.185 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αυξήθηκε κατά 2,65% στις 3.677 μονάδες. Ο Nasdaq από την πλευρά του κινήθηκε με άνοδο 3,43% στις 10.675 μονάδες.

Οι δείκτες βρίσκονται κοντά στα χαμηλά του έτους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι o S&P 500 έχει υποχωρήσει σε τέσσερις από τις πέντε τελευταίες εβδομάδες.

Η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, παραμένει επί τάπητος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός (8,2% τον Σεπτέμβριο) προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με τη συνέχεια να δίνεται στις 2 Νοεμβρίου.

Οι traders προεξοφλούν μια νέα παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης -η τέταρτη συνεχόμενη αντίστοιχου μεγέθους- η οποία αναμένεται να οδηγήσει τα επιτόκια στο 3,75% από 3% σήμερα. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια ασκούν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα κόστη δανεισμού.

Πάντως, η σημερινή ανοδική κίνηση επέρχεται εν μέσω της σταδιακής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Οι επενδυτές, άλλωστε, αναζητούν απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο οι αμερικανικές επιχειρήσεις αποδεικνύονται ευάλωτες ή μη στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Bank of America ανακοίνωσε τριμηνιαία μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου, με αποτέλεσμα η μετοχή να κερδίζει άνω του 5%. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα κέρδη των JP Morgan και Wells Fargo ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αντίθετα Citigroup και Morgan Stanley απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Σε επίπεδο μετοχών η Zoom ενισχύθηκε 6,09%. Η Bank of America κατέγραψε άνοδο 6,06%. Ράλι έκαναν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου όπου η Netflix ενισχύθηκε κατά 6,57%, η Tesla σημείωσε άνοδο 7,01% και η IBM κατέγραψε κέρδη 1,23%.

Σε καθοδική τροχιά γύρισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 3,99% και το 2ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,44%.

Διαβάστε επίσης

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος βγάζει σε πλειστηριασμό ακίνητα των ανιψιών του Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου (pics)

Credit Suisse: Άμπου Ντάμπι και Σαουδική Αραβία εξετάζουν το ενδεχόμενο επένδυσης

Πρεμ Γουάτσα: H επανεκλογή Μητσοτάκη θα δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY