ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό ράλι για τη στερλίνα – Μεγάλη πτώση και στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων

Νέο ράλι καταγράφει η αξία της στερλίνας στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει αλλαγή 180 μοιρών ως προς το προτεινόμενο πακέτο φορο-μειώσεων στους έχοντες και κατέχοντες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 1,36% έναντι του δολαρίου και κατά 1,07% έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε 1,1254 δολάριο/στερλίνα και σε 0,8649 στερλίνα/ευρώ, αντίστοιχα. 

Την ίδια ώρα, σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, η οποία υποχωρεί αισθητά κατά 22 μονάδες και περιορίζεται στο 4,205%. Από την πλευρά του, ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διευρύνεται στο +0,5% και τις 6.855 μονάδες. 

Η άρδην αλλαγή του κλίματος οφείλεται στα δημοσιεύματα περί πλήρους απόσυρσης των προωθούμενων φορο-μειώσεων, οι οποίες είχαν ως στόχο -σύμφωνα με το Λονδίνο- την τόνωση της ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί για πρώτη φορά στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ένα κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων στα βρετανικά assets.  

Οι αγορές αντέδρασαν εξόχως αρνητικά, θεωρώντας ότι αυτό το μέτρο θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα οδηγήσει σε αύξηση του κρατικού δανεισμού. Αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να το αποσύρει προσωρινά και η κεντρική τράπεζα να παρέμβει εκτάκτως στις αγορές ομολόγων.  

Εφόσον, τελικά, το Λονδίνο αποφασίσει να αποσύρει οριστικά και αμετάκλητα το επίμαχο νομοθέτημα, το οποίο προέβλεπε την κατάργηση της φορολογίας στους πλουσιότερους, αυτό αναμένεται να προκαλέσει μια τεράστια «ευφορία» στις αγορές.  

Η οριστική απόφαση, πάντως, δεν έχει ληφθεί ακόμη, καθώς η πρωθυπουργός Λιζ Τρας περιμένει την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο (βρίσκεται σε ταξίδι στην Ουάσιγκτον). 

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου λήγει και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά στη σταθεροποίηση της λίρας και των κρατικών ομολόγων.  

Η Bank of England αποφάσισε να παρέμβει στις αγορές ομολόγων στα τέλη του Σεπτεμβρίου (28/9), όταν η λίρα κατέρρεε στο ιστορικό χαμηλό του 1,06 δολαρίου και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτοξεύονταν σε επίπεδα, τα οποία είχαν να καταγραφούν από το 2008.     

Παρότι ο κεντρικός τραπεζίτης, Andrew Bailey, έχει διαμηνύσει ότι το πρόγραμμα δεν πρόκειται να λάβει παράταση, δημοσίευμα των Financial Times αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας χρονικής επέκτασης.  

Διαβάστε επίσης

Το βαθύ πουγκί των Μπάκων, ο Πέτρος-Εμπαπέ, ο «απέθαντος» και η μονοκρατορία του Μάνεση

Ericsson: Οι δύο μεγάλες εξαγορές και οι ευκαιρίες του 5G στην Ελλάδα

SOS από τη βιομηχανία για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

ΠΗΓΗ NEWMONEY