ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ο Ντράγκι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά η κυβέρνηση καταρρέει – Κίνδυνος πρόωρων εκλογών (upd)

Την πλάτη στον Μάριο Ντράγκι, γύρισαν τρία κόμματα η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια

(τελευταία ενημέρωση: 22:04)

Σε πρόωρες εκλογές κινδυνεύει να οδηγηθεί η Ιταλία παρόλο που ο Μάριο Ντράγκι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Ωστόσο η κυβέρνησή του καταρρέει καθώς του γύρισαν την πλάτη τρία μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού του συνασπισμού, η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια που απείχαν από τη διαδικασία.

Ο Ντράγκι έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά σε σύνολο 321, καθώς η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έλαβαν μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν θα μεταβεί απόψε, στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να παραιτηθεί αλλά -πιθανότατα- μέσα στην αυριανή ημέρα. Εκτός θεαματικών εκπλήξεων, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.

Πάντως, από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν πυκνώσει τα σενάρια που ήθελαν τον Ντράγκι να παραιτείται καθώς μετά τις αποχωρήσεις μελών του κυβερνητικού του εταίρου Πέντε Αστέρια, που δεν συμφώνησαν στα προωθούμενα μέτρα για την ακρίβεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε εκδηλώσει τις προθέσεις του. Ωστόσο ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν είχε αποδεχθεί την παραίτηση παραπέμποντας τον Ντράγκι σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

Τα ευρωπαϊκά βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα στην Ιταλία, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων καθώς το κύμα ακρίβειας εξακολουθεί να χτυπά την Ευρώπη.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχτηκε στο 3,61% μετά τη νίκη του Ντράγκι, διευρύνοντας την ημερήσια άνοδο στις 8 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη:

EasyJet: Αγοράζει επιπλέον 56 αεροπλάνα από την Airbus

Πέφτει η κυβέρνηση Ντράγκι – Δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από κεντροδεξιά και Πέντε Αστέρια

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στους πιστωτές το… μπαλάκι – Ποιοι εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts