ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιφιγένεια Στεφανίδου: Μια Ελληνίδα στην «αιχμή» της ενεργειακής μετάβασης

Είναι νέα σε ηλικία, αλλά με πλούσια εμπειρία στον χώρο της ενέργειας και μάλιστα σε θέματα αιχμής που άπτονται της ενεργειακής μετάβασης, όπως τα έξυπνα δίκτυα διανομής.

Η Ιφιγένεια Στεφανίδου είναι στέλεχος του ελβετικού πολυεθνικού κολοσσού Landis+Gyr και στο Zug, όπου βρίσκεται η έδρα του, κατέχει το σημαντικό πόστο του Head of Product Management Grid Edge.

Είναι εκείνη που για λογαριασμό του ελβετικού ομίλου θα δώσει απαντήσεις πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης της ανθεκτικότητας των δικτύων στη νέα ενεργειακή εποχή, κατά το ENLIT Europe 2022, το κορυφαίο συνέδριο για επαγγελματίες του κλάδου ενέργειας και κοινής ωφέλειας, που διοργανώνεται στη Φρανκφούρτη από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου. Στο ENLIT Europe 2022 θα συμμετέχουν 500 ομιλητές, 1000 εκθέτες και περί τους 18.000 επαγγελματίες του κλάδου.

Τα θέματα που «καίνε»

Ανάμεσα στα θέματα που θα αναλύσει η κ. Στεφανίδου, -μία από τους τρεις κεντρικούς ομιλητές της Landis+Gyr, μεταξύ των οποίων ο CEO, Βέρνερ Λίμπερερ -, περιλαμβάνονται ο ηλεκτρισμός των τομέων μεταφορών και θέρμανσης, η ενσωμάτωση των ΑΠΕ και αποκεντρωμένων ενεργειακών πόρων σε δίκτυα χαμηλής τάσης, η ρυθμιστική παρέμβαση για οικονομικά αποδοτικές λειτουργίες του δικτύου, η αβεβαιότητα σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα και τις τιμές, καθώς και άλλες προκλήσεις της νέας ενεργειακής εποχής. Όλα αυτά υπό το πρίσμα του πώς το grid edge intelligence μπορεί να βοηθήσει τους Διαχειριστές να επιτύχουν την απαιτούμενη «ορατότητα» για τις εξελίξεις, αλλά και τον έλεγχο για την εκπλήρωση των ρυθμιστικών τους υποχρεώσεων ταυτόχρονα με την παροχή ανθεκτικής υποδομής δικτύου σήμερα και αύριο. Με άλλα λόγια, πώς θα συμμετέχουν στο εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα ισχύος των δικτύων.

Ζητήματα που αναμφίβολα αφορούν το τώρα και το άμεσο μέλλον, αλλά και το κατά πόσο οι τεχνολογίες Grid edge μπορούν να προσφέρουν κάποιες λύσεις.

Από το Αριστοτέλειο στο Zug

Η Ιφιγένεια Στεφανίδου αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2007 (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών) και ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο ETH Zurich και στο University of Zurich. Ξεκίνησε την καριέρα της από τον πολυεθνικό όμιλο ABB στην Ελβετία και στη συνέχεια μεταπήδησε στην Axpo Group, όπου παρέμεινε για μια πενταετία περνώντας από θέσεις ευθύνης. Τον Οκτώβριο του 2015 εντάχθηκε στο στελεχιακό δυναμικό της Landis+Gyr στα κεντρικά του Ομίλου στο Zug της Ελβετίας και από το Νοέμβριο του 2019 ανέλαβε τη θέση του Head of Product Management Grid Edge.

Αποτελεί, δηλαδή, ένα ακόμη λαμπρό ελληνικό μυαλό που διαπρέπει στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη:

Μύλοι Αλλατίνη: Σε νέο πλειστηριασμό το 50% του ακινήτου – «Παρών» από τον Όμιλο Φάις (pics)

Προϋπολογισμός 2023: Σήμα «προσδεθείτε λόγω αναταράξεων»

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Στα 5 ισχυρότερα τουριστικά brands παγκοσμίως η Ελλάδα – Στοίχημα τώρα να διατηρηθούμε στην κορυφή»

ΠΗΓΗ NEWMONEY