ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάζακς: Θα χρειαστεί δραματική αλλαγή στην πορεία της οικονομίας για να μειωθούν τα επιτόκια (γράφημα)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρατηρήσει μία «πολύ δραματική αλλαγή» των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης για να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρά την αποκάλυψη των επικαιροποιημένων πληθωριστικών στοιχείων τα οποία κατέγραψαν πτώση, ο Κάζακς ανέφερε πως ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ή μία απότομη αύξηση της ανεργίας για να εξεταστεί η περίπτωση αύξησης των επιτοκίων.

«Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για μείωση των επιτοκίων» ανέφερε ο Λετονός αξιωματούχος την περασμένη Τρίτη από την Ρίγα, προσθέτοντας πως «μία μείωση του κόστους δανεισμού το α’ εξάμηνο του 2024 θα αποτελούσε, κατά την άποψή μου, ασύμβατη κίνηση σε σχέση με τις τρέχουσες μακροοικονομικές προοπτικές. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζω πως η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Σημειωτέον πως η ΕΚΤ έβαλε τέλος σε ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων πρόσφατα, κρατώντας το επιτόκιο καταθέσεων σταθερό στο 4%. 

Παρ’ όλα αυτά, έχει σηματοδοτήσει πως το επίπεδο αυτό θα διατηρηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον πληθωριστικό στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Ο Κάζακς αποτελεί και ένα από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ τα οποία υποστηρίζουν πως οποιεσδήποτε συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων είναι πρόωρες. Οι ομόλογοί του στην Λιθουανία και την Σλοβακία, παράλληλα, φέρουν την ίδια άποψη, υποστηρίζοντας πως η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί σε συσφιγμένα επίπεδα.

Οι δηλώσεις του Κάζακς γίνονται ενόψει της δημιουργίας μίας πιθανής πρώτης ύφεσης μετά από την πανδημία στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, κυμαινόμενος στο 2,9%. 

Οι επενδυτές έχουν εντείνει τα στοιχήματα για πιθανή μείωση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούνιο, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για μείωση τον Ιούλιο του 2024, τον περασμένο μήνα.

Για τον Κάζακς, ωστόσο, η μάχη ενάντια στη χειρότερη πληθωριστική άνοδο της Ευρωζώνης δεν έχει τελειώσει ακόμα και το εγγύς μέλλον ενδέχεται να αποδειχθεί ανώμαλο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το μοντέλο αναλύσεων «Nowcast» του Bloomberg Economics, προβλέπεται αύξηση του πληθωρισμού στο 3,1% τον Νοέμβριο. 

Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, πάντως, παραμένουν προσηλωμένα στην επίτευξη του 2% το β’ εξάμηνο του 2025 όπως σχεδιάζουν.

«Ναι, έχουμε παρατηρήσει μία απότομη μείωση των πληθωριστικών ποσοστών, αλλά εξακολουθούν και κυμαίνονται ακόμα πολύ πάνω από τον πληθωριστικό στόχο του 2%», ανέφερε ο Κάζακς, συμπληρώνοντας πως «ο κίνδυνος για περαιτέρω στασιμοπληθωριστικές πιέσεις παραμένει υψηλός».

Όπως και πολλοί άλλοι συνεργάτες του, ο Κάζακς υπογράμμισε πως οι αυξήσεις παραμένουν πιθανές σε περίπτωση νέας ανόδου των τιμών. 

«Κρατάμε πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Θα λάβουμε αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, βασιζόμενοι πάντα στα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Helleniq Energy: «Καλοβλέπει» το διυλιστήριο της Lukoil στο Μπουργκάς

Τράπεζες: Σε επιφυλακή λόγω ΕΚΤ – Πόσο πιθανή είναι η αύξηση των αποθεματικών τους (γράφημα)

Reuters για Εθνική Τράπεζα: Το ΤΧΣ ξεκινά την αποεπένδυση τις επόμενες εβδομάδες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts