ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καζακστάν: Η πρωτεύουσα μετονομάζεται ξανά σε Αστάνα

Ξανά σε Αστάνα, όπως ήταν η προηγούμενη ονομασία της, θα μετονομαστεί η πρωτεύουσα του Καζακστάν, έπειτα από την υπογραφή τροποποίησης νόμου από τον Πρόεδρο της χώρας, Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγιεφ, την οποία ενέκρινε το Κοινοβούλιο μία ημέρα νωρίτερα.

Πριν από τρία χρόνια η πρωτεύουσα είχε μετονομαστεί Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του πρώην Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος αποσύρθηκε τον Μάρτιο 2019, έπειτα από περίπου 30 χρόνια στην εξουσία.

Επίσης, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ομόφωνα μια συνταγματική τροποποίηση που περιορίζει τη θητεία του προέδρου σε μόνο μία επταετία.

Η πρόταση των βουλευτών της κάτω βουλής του Καζακστάν να επανέλθει το όνομα Αστάνα διατυπώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το 1998 ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ είχε προτείνει την ονομασία Αστάνα για την πρωτεύουσα και συνεπώς, όπως έκριναν οι βουλευτές, η συμβολή του «στη δημιουργία και την ανάπτυξη της κύριας πόλης της χώρας» πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.

Τον Ιανουάριο 2022 στο Καζακστάν υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αίτημα αρχικά την μείωση των τιμών στα καύσιμα. Στη συνέχεια προστέθηκαν πολιτικά συνθήματα που ζητούσαν την παραίτηση του Ναζαρμπάγιεφ.

Μετά την κρίση του Ιανουαρίου, ο Τοκάγιεφ είχε επικρίνει δημοσίως τον προκάτοχό του, κατηγορώντας τον ότι προστατεύει τους πλούσιους.

Το καλοκαίρι του 2022 διοργανώθηκε δημοψήφισμα για τις τροπολογίες στο σύνταγμα της χώρας. Τις αλλαγές στο σύνταγμα υποστήριξε το 77% των πολιτών. Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθούν μεταξύ άλλων από το κείμενο του συντάγματος όλες οι αναφορές στον Ναζαρμπάγιεφ.

Ο Ναζαρμπάγιεφ κυβέρνησε αυταρχικά την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ανεξαρτησία της το 1991 έως το 2019.

Διαβάστε ακόμη

Τα 4 κλειδιά που καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων

Ντουμπάι: Η υποβρύχια πόλη και το «όνειρο» των influencers ενισχύουν τον τουρισμό

Ερντογάν: Συμφωνία με τη Ρωσία για το Ακούγιου – Αγκαζέ με τον Πούτιν στη Σύνοδο της Σανγκάης (vid) (upd)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts