
Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία – Εστάλη 112 σε πάνω από 30 περιοχές (tweets + vids)
Συνεχίζεται η «μάχη» με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και σήμερα στη Θεσσαλία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προσπάθειες ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού, καθώς και οι επιχειρήσεις εκκένωσης του πληθυσμού από τις επίφοβες περιοχές.
Σε τρεις περιοχές, πριν από τα Τέμπη, στις εκβολές του Πηνειού και νοτιότερα προς τον Βόλο, εστιάζονται τα προβλήματα με την υψηλή στάθμη των υδάτων.
Ειδικότερα, το απόγευμα του Σαββάτου στάλθηκαν μηνύματα από το 112 για έξι περιοχές που είναι κοντά στα Τέμπη, άλλες επτά που είναι στις εκβολές του Πηνειού και για 10 περιοχές στο Στεφανοβίκειο, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών να παραμένουν σε ετοιμότητα για πλημμυρικά φαινόμενα.
Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Αλεξανδρινή #Παλαιόπυργος #Μεσάγκαλα #Ομόλιο #Στόμιο #Καστρί_Λουτρό #Κουλούρα παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων
Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
— 112 Greece (@112Greece) September 9, 2023
Αρχικά το 112 κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός να είναι σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.
Μήνυμα εστάλη και για τις περιοχές Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί Λουτρό, Κουλούρα. Και σε αυτές οι πολίτες καλούνται σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.
Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Αλεξανδρινή #Παλαιόπυργος #Μεσάγκαλα #Ομόλιο #Στόμιο #Καστρί_Λουτρό #Κουλούρα παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων
Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
— 112 Greece (@112Greece) September 9, 2023
Αργότερα εστάλη μήνυμα για τα χωριά Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Μελισσά, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι να παραμένουν σε ετοιμότητα εκκένωσης λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Τα χωριά μεταξύ του νομού Λάρισας και του νομού Μαγνησίας.
Οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα εδώ και ημέρες, ανέφερε στο protothema.gr κάτοικος της περιοχής που επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν.
Δραματική η κατάσταση στον Πηνειό
Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Δήμο της λάρισας, το ύψος του ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα.
Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν, ακόμη και με βάρκες, για να απεγκλωβίσουν κατοίκους. Στις επιχειρήσεις μετέχουν και δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.
Την ίδια ώρα, βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel»
Συναγερμός για μεγάλη ρωγμή σε γέφυρα
Συναγερμός σήμανε λίγο νωρίτερα στην περιοχή όταν παρατηρήθηκε μεγάλη ρωγμή σε γέφυρα που βρίσκεται κοντά στις εργατατικές κατοικίες.
Ως αποτέλεσμα άμεσα κρίθηκε επικίνδυνη και αποκλείστηκε. Ήδη στο σημείο βρίσκονται μηχανικοί, οι οποίοι ελέγχουν τη στατικότητα της γέφυρας, για την πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Μετά την υπερχείλιση του Πηνειού, το νερό έχει μπει στον κεντρικό δρόμο, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λιμνοθάλασσα. Πρόκειται για το σημείο όπου φτάνουν οι βάρκες της ΕΜΑΚ που μεταφέρουν τους κατοίκους από τις εργατικές κατοικίες.
Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα στη Λάρισα.
Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.
Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.
Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.
Πάνω από 1.600 απεγκλωβισμοί
Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.
Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.
Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 448 άτομα μεταξύ των οποίων:
- 2 Λόχοι της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, με δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.
- 42 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού.
- 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.
- 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.
- 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.
- 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ).
Ανυπολόγιστες ζημιές σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλο
Την ίδια στιγμή, Καρδίτσα και Τρίκαλα έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα λασποβροχής και ενόσω τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι κάτοικοι αρχίζουν να μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν.
Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική, οι ζημιές στις υποδομές θεωρούνται ανυπολόγιστες, ενώ οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν πολλές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα. Υπάρχουν ανάγκες σε πόσιμο νερό, φάρμακα και φαγητό.
Από τον Δήμο Μουζακίου, όπως ανακοινώθηκε, άρχισε η διανομή εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων στους κατοίκους του Μουζακίου και των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του κυκλώνα «Daniel».
Διαβάστε ακόμη
Άλλαξε «πίστα» η Ελλάδα: Ανάπτυξη, σταθερότητα και σοβαρότητα έφεραν την αναβάθμιση
«Τιμές – φωτιά» για το ελαιόλαδο – Πόσο μπορεί να ακριβύνει ακόμη, ανησυχία για ελλείψεις
Πλήγμα στα κυκλώματα: Έρχεται μπλόκο για τα POS εξωτερικού
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ NEWMONEY