ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καναδάς: Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία τον Μάρτιο, σε ιστορικό υψηλό οι συνταξιοδοτήσεις

Η χώρα των περίπου 38 εκατ. κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπη με ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων, καθώς το εργατικό δυναμικό της γερνάει – Συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας, αλλά και η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Στο ιστορικό χαμηλό του 5,3% έπεσε τον Μάρτιο η ανεργία στον Καναδά, καθώς το ποσοστό της μειώνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι συνταξιοδοτήσεις και παραμένει η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Καναδάς, μια χώρα περίπου 38 εκατ. κατοίκων, «είναι αντιμέτωπος με ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων, καθώς το εργατικό δυναμικό του γερνάει:

Ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε έξι φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με εκείνον των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών», ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας σε ανακοίνωσή της.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων σε ηλικία συνταξιοδότησης», πρόσθεσε.

Στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού, οι πολίτες ηλικίας 55 – 64 ετών αποτελούν το 21,8%, δηλαδή πάνω από 1 στους 5 πλησιάζει στη σύνταξη και αυτός είναι ένας λόγος για την έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται στη χώρα.

Οι Καναδοί άνω των 65 ετών φτάνουν τα 7 εκατ. (19% σήμερα, από 16,9% το 2016) και παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα σε καλή κατάσταση υγείας και ενεργοί. Μέχρι το 2046 προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστεί ο αριθμός των κατοίκων που θα είναι άνω των 85 ετών.

Δημογραφική γήρανση

Η δημογραφική γήρανση εξηγείται από τη μείωση των γεννήσεων μετά το 2016, αλλά και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. «Η γονιμότητα έφτασε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο το 2020, στα 1,4 παιδιά ανά γυναίκα. Εάν συνεχιστεί αυτή η μείωση τα επόμενα χρόνια, η δημογραφική γήρανση μπορεί να είναι οξύτερη απ’ όσο προβλέπεται σήμερα», σημείωσε ο Λοράν Μαρτέλ, στέλεχος της Στατιστικής Υπηρεσίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η μετανάστευση «ανανεώνει τον πληθυσμό του Καναδά», όμως δεν αρκεί για να ανατραπεί αυτή η τάση, εκτιμά η υπηρεσία. Ωστόσο, ο καναδικός πληθυσμός εξακολουθεί να είναι ένας από τους «νεότερους» των χωρών της G7, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμη

Επανέκδοση oμολόγου: Άντληση 1,5 δισ. ευρώ με 2,51% επιτόκιο

Moody’s: Ισχυρές προοπτικές για τις τράπεζες – Περιορισμένη η ανάπτυξη της οικονομίας το 2022

Politico: Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ στον ESM

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts