ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καρέ… ανόδου για το Χρηματιστήριο – Μίνι rebound τον Ιούλιο, ψαλιδίστηκε η «χασούρα» του 2022

Καρέ ανόδου συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν τα ηνία της αγοράς, χάρη στα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα και το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα ήταν ο Ιούλιος να κλείσει με σωρευτική αύξηση της τάξης του 3%, περιορίζοντας περίπου στο 5% της «χασούρα» του 2022.  

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,37% και διαμορφώθηκε στις 851,05 μονάδες (υψηλό από 10/6), κερδίζοντας 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (839,52 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 843,37 έως 851,24 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 51,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Κέρδη περίπου 2,5% στην εβδομάδα

Η Λεωφόρος Αθηνών έδωσε συνέχεια στην ανοδική κίνηση, βρίσκοντας ερείσματα αφενός στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, αφετέρου στο βελτιωμένο κλίμα των διεθνών αγορών. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης μετράει εννέα θετικά κλεισίματα, με αποτέλεσμα ο Ιούλιος να ολοκληρώνεται με κέρδη της τάξης του 3%. Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, η άνοδος καθορίστηκε κοντά στο 2,5% 

Ωστόσο, το ανοδικό momentum εξακολουθεί να συνοδεύεται από εξαιρετικά περιορισμένο τζίρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ημερησίως -δείγμα των βαθύτερων ανησυχιών των επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να αποστρέφονται τον κίνδυνο και τις υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις. 

Σήμερα, πάντως, η Eurostat ανακοίνωσε την πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό του Ιουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 11,5%. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αντίθετα, ο δείκτης τιμών κατέρριψε ακόμη ένα ρεκόρ, κάτι που αναμένεται να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε νέα αύξηση επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο (ήδη βρίσκονται στο 0,5%). 

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό αποδεικνύονται άκρως ανθεκτικά, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα και συμβάλλοντας στην εν μέρει ανάκαμψη των διεθνών μετοχών. Σ’ αυτό συνεισφέρει και η δήλωση του Τζερόμ Πάουελ της Federal Reserve για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, λόγω των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης. 

Ας σημειωθεί ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο (-0,9% στο β’ τρίμηνο), κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση τεχνικής ύφεσης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παγκόσμιο ΑΕΠ και το ευρύτερο κλίμα στις αγορές. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να «συντηρήσει» την προσπάθεια ανάκαμψης (με βασικό όχημα τα εταιρικά μεγέθη), έχοντας ως πρώτο στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων των 867 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200). Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν οι αγοραστές θα καταφέρουν βρουν τα κατάλληλα «καύσιμα», ιδίως ενόσω μπαίνουμε στον «αδιάφορο» Αύγουστο. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται δυναμικά στο +1,22% και τις 438 μονάδες, αποχαιρετώντας τον Ιούλιο με σωρευτική άνοδο 6%. O γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,46%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,88% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,99%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο S&P 500 καταγράφει αύξηση κατά 0,7%, ενόσω ετοιμάζεται για τον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2020. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία εξαιτίας της διατήρησης της σφιχτής προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +3,33% και τα 99,64 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +2,67% και τα 110,00 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται κατά 0,23% και ανέρχεται στα 1.763 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης:  

Ο άσχετος της ψηφιακής παρέας, ο λύκος Σωκράτης, το σφυρί του Λούβαρη και δυο νέα deals  

O θρυλικός επενδυτής στη Silicon Valley που τα έβαλε με τη Wall Street και κέρδισε  

Αγγελική Φράγκου: Κυρίαρχη στη Ναυτιλία – Δημιούργησε εταιρεία-κολοσσό με 188 πλοία 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts