ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καταφύγιο για χιλιάδες Ισραηλινούς η Κύπρος | Πάνω από 2.500 βρίσκονται, ήδη, στη χώρα

Περισσότεροι από 2.500 Ισραηλινοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Κύπρο, όπου η τοπική εβραϊκή κοινότητα έχει έρθει να τους βοηθήσει, όπως δήλωσε ο αρχιραββίνος του νησιού.

Σε απόσταση λιγότερο από 40 λεπτά με το αεροπλάνο από το Ισραήλ, η παραθαλάσσια πόλη της Λάρνακας έχει δεχθεί πλήθος Ισραηλινών από το Σάββατο, όταν μαχητές της Χαμάς παραβίασαν τον φράχτη που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας και πραγματοποίησαν πρωτοφανή, αιματηρή εισβολή στο νότιο Ισραήλ.

Η Λάρνακα, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου, έχει δεχθεί πληθώρα Ισραηλινών που ζουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων έφεδρων στρατιωτών, που χρησιμοποιούν την πόλη ως σημείο διέλευσης για να φτάσουν στο Τελ Αβίβ. Επίσης, η πόλη καταγράφει εισροή Ισραηλινών που έχασαν τα σπίτια τους, όπως δήλωσε ο αρχιραββίνος, Arie Zeev Raskin, στο Reuters.

“Όλοι άνοιξαν τις πόρτες τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολλών Κυπρίων”, είπε ο κ. Raskin.

Ο αρχιραββίνος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για περισσότερα από 20 χρόνια, είπε ότι υπάρχουν περίπου 2.500 Ισραηλινοί στην περιοχή της Λάρνακας αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων και τραυματισμένων παιδιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βαρβαρότητα των μαχητών της Χαμάς, είναι πέρα από κάθε λογική, αφού παραπέμπει  πίσω στο Άουσβιτς, στο Ολοκαύτωμα, σε εικόνες που ο κόσμος ελπίζει να μην ξαναδεί ποτέ.

Περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι επισκέφθηκαν φέτος την Κύπρο, όπως είπε ο κ. Raskin. “Θέλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την αίσθηση ότι αυτό είναι ένα μέρος που είμαστε ευπρόσδεκτοι”, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για δύο διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης αυτή την εβδομάδα, στις οποίες συμμετείχαν Άραβες που πανηγύριζαν για τα πρόσφατα γεγονότα.

Οι κυπριακές αρχές προσπαθούν να παράσχουν χώρους φιλοξενίας στους Ισραηλινούς, αλλά από το βράδυ της Τετάρτης, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στη Λάρνακα, σύμφωνα με τον κ. Raskin.

“Αναζητούμε επειγόντως περισσότερα καταλύματα, οποιονδήποτε μπορεί να προσφέρει έστω και ένα υπνοδωμάτιο σε ένα σπίτι… Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ανθρώπους να κοιμηθούν”, είπε. Και πρόσθεσε: “Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο, όπου έμαθα ότι υπάρχουν άλλοι 150 άνθρωποι που είναι καθ’ οδόν αυτή τη στιγμή, χωρίς σχέδια για το πού θα μείνουν, που θα φάνε και για πόσο καιρό. Τίποτα”.

Ένα ανεπίσημο δίκτυο Ισραηλινών αναζητά χώρους διαμονής σε κάθε κυπριακή πόλη, σύμφωνα με τον κ. Raskin. “Εμείς ως κοινότητα πρέπει να ανοίξουμε την αγκαλιά μας, να τους αγκαλιάσουμε όλους και να τους υποδεχτούμε με ασφάλεια”, κατέληξε ο αρχιραββίνος της Κύπρου.

 

The post Καταφύγιο για χιλιάδες Ισραηλινούς η Κύπρος | Πάνω από 2.500 βρίσκονται, ήδη, στη χώρα appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts