ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Πρόστιμα έως 200.000 σε Μονάδες Υγείας που δέχονται ανεμβολίαστους – Μέχρι 16 Αυγούστου η 1η δόση για τους υγειονομικούς

Έως τις 16 Αυγούστου όλοι οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Όποιος δεν πειθαρχήσει θα απομακρυνθεί από την εργασία του χωρίς αποδοχές. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ανακοίνωση για εξειδίκευση των μέτρων του υποχρεωτικού εμβολιασμού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που παρουσίασε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μέχρι τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, στέγες ατόμων διαβίωσης με ειδικές ανάγκες, θεραπευτήρια χρονιών πασχόντων, κλειστές δομές πρόνοιας, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρων ειδικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία κ.ά.

Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή απέχει από τη δεύτερη δόση, θα απέχει από την εργασία τους άνευ αποδοχών. Εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι και όλοι οι φιλοξενούμενοι.

Στη δομή που δεν θα τηρεί τους κανόνες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής 200.000 συν ποινικές κυρώσεις.

Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας, δηλαδή σε νοσοκομεία και κλινικές έως την 1 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση. Θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να προσλαμβάνεται προσωπικό με ταχείες διαδικασίες σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συστήνονται επίσης ειδικές επιτροπές για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας

Αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένοι θα μπορούν να φιλοξενούνται σε εσωτερικούς χώρους σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, όπως ανέφερε o υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους με κάλυψη 85%. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή, είτε μεικτή λειτουργία.

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνο εμβολιασμένους, είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν πέντε ημέρες άδεια, ξεκαθαρίζοντας όμως, πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός και πως οι άδεια είναι κίνητρο για τον εμβλιασμό.

Related Posts