ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Οι πλημμύρες απειλούν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες, με τις φτωχές χώρες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Communications, διασταύρωσε δεδομένα για τους κινδύνους πλημμυρών από ποταμούς, βροχές και τη θάλασσα με δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατανομή του πληθυσμού και την φτώχεια.

Η ανάλυση έδειξε ότι περίπου 1,81 δισεκατομμύρια κάτοικοι, ήτοι το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένοι σε πλημμύρες άνω των 15 εκατοστών με περίοδο επανάληψης την εκατονταετία. Από αυτούς, τα 780 εκατομμύρια ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.

Η Νοτιοανατολική Ασία, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία, συγκεντρώνει 1,24 δισεκατομμύρια κατοίκους τους οποίους αφορά η απειλή της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτό δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς» γράφουν οι ερευνητές. Σχεδόν το 90% των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πλημμυρών ζει σε φτωχές χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Στο Άσαμ της Ινδίας οι μουσώνες ήρθαν φέτος ασυνήθιστα νωρίς (Reuters)

Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου το 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 προερχόταν από ζώνες που διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο η εξέταση μόνον της νομισματικής πλευράς του θέματος μπορεί να δημιουργήσει προκατάληψη, εστιάζοντας την προσοχή στις πλούσιες χώρες και τα οικονομικά κέντρα, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

«Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι εκτεθειμένες κατά δυσανάλογο τρόπο στους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών και είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα» διαπιστώνεται η μελέτη του Τζουν Ρέντσλερ της Παγκόσμιας Τράπεζας και των συναδέλφων του.

Η μελέτη παρέχει «την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση για την έκθεση στον κίνδυνο πλημμυρών και τη φτώχεια» σημειώνει ο Τόμας ΜακΝτέρμοτ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ, σε σχόλιό του που δημοσιεύεται στo Nature Communications.

Η κλιματική αλλαγή και μια κακά σχεδιασμένη αστικοποίηση αναμένεται να επιδεινώσουν τους κινδύνους αυτούς τα ερχόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Πρωτοφανείς πλημμύρες έπληξαν την Κίνα τον φετινό Ιούνιο, προκαλώντας την προληπτική απομάκρυνση 500.000 ανθρώπων από τις εστίες τους. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των μουσώνων προκάλεσαν αυτόν τον μήνα τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στο Μπανγκλαντές και πλημμύρες που άφησαν πίσω τους περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε επισφαλή κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts