ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Απειλεί «Χ» και «Meta» με κυρώσεις για παραπληροφόρηση στον πολέμο στο Ισραήλ (tweets)

Με κυρώσεις προειδοποίησε η Κομισιόν τους κολοσσούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «Χ» (πρώην Twitter) και «Meta» (Facebook, Instagram), σχετικά με την παραπληροφόρηση και τις βίαιες εικόνες στις πλατφόρμες τους για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, έδωσε σήμερα διορία 24 ωρών στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, για να κοινοποιήσει τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

«Έχουμε λάβει γνώση για αναφορές σημαντικού αριθμού deep fake (σ.σ. ψευδείς ειδήσεις, φωτογραφίες και βίντεο που παράγονται με μέσα τεχνητής νοημοσύνης) και παραποιημένου περιεχομένου που κυκλοφορούν στις πλατφόρμες σας, ορισμένα από τα οποία εξακολουθούν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο», τόνισε ο Τιερί Μπρετόν σε επιστολή προς τον Ζούκερμπεργκ.

Μία μέρα πριν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απηύθυνε παρόμοια προειδοποίηση στον ιδιοκτήτη της «X», Έλον Μασκ, μέσω επιστολής που ανήρτησε στο Bluesky, μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ανταγωνιστή του πρώην Twitter, που δημιούργησε ο συνιδρυτής του τελευταίου, Τζακ Ντόρσεϊ.

Η προειδοποίηση αφορά σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις «μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και παραπληροφόρηση εν μέσω εκλογών στην ΕΕ», πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία την Κυριακή και τις ευρωεκλογές την επόμενη άνοιξη, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν.

Ο Επίτροπος υπενθύμισε τις υποχρεώσεις των εταιρειών αναφορικά με την εποπτεία του περιεχομένου των δημοσιεύσεων και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου που απορρέουν από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου.

«Η DSA είναι σε ισχύ για να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης έναντι αυθαίρετων αποφάσεων και, ταυτόχρονα, να προστατεύει τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας», ανέφερε ο Τιερί Μπρετόν στο Bluesky.

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, είμαστε μάρτυρες μιας αύξησης παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στην ΕΕ μέσω ορισμένων πλατφορμών. Σας ζητώ να είστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσετε την τήρηση αυστηρών κανόνων του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Χθες ο Τιερί Μπρετόν είχε προβεί σε παρόμοια προειδοποίηση κατά του Έλον Μασκ, αναφέροντας ότι το Χ, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης.

«Σας καλώ λοιπόν να διασφαλίσετε επειγόντως ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά και να αναφέρετε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που ελήφθησαν στην ομάδα μου», είπε ο Μπρετόν σε επιστολή προς τον Έλον Μασκ.

«Παρακαλώ αναφέρετε λεπτομερώς τις παραβιάσεις που υπαινίσσεστε, ώστε να τις δει το κοινό», απάντησε στον Τιερί Μπρετόν ο Έλον Μασκ, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να του απαντά ότι γνωρίζει καλά αναφορές για περιεχόμενο με ψευδείς ειδήσεις και εξύμνηση της βίας.

Οι κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου, γνωστοί ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), απαιτούν από την X και άλλες μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο και να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και τον πολιτικό λόγο. Η μη συμμόρφωση με το DSA μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα της ΕΕ έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

Παράλληλα, η γερμανική Υπηρεσία Καταπολέμησης των Διακρίσεων ανακοίνωσε ότι σταματά να χρησιμοποιεί το Χ λόγω της μαζικής αύξησης των σχολίων μίσους και της παραπληροφόρησης, θεωρώντας για αυτό υπεύθυνο τον Έλον Μασκ.

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών, Φόλκερ Βίσινγκ, κατήγγειλε σήμερα «την αύξηση αναρτήσεων αντισημιτικού περιεχομένου μίσους» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τον πόλεμο στο Ισραήλ. «Καλώ τον Έλον Μασκ και τους χειριστές κάθε πλατφόρμας να διαγράψουν λογαριασμούς που εξυμνούν τον τρόμο, ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ και τη βία κατά των Εβραίων», είπε.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για τις μέσες τιμές του πετρελαίου – Τι σημαίνει για τις ενεργειακές εταιρείες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συμφωνία Νετανιάχου με την αντιπολίτευση για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης (upd)

Φυσικό αέριο: «Ανάφλεξη» στις τιμές που έφτασαν τα 50 ευρώ στην Ευρώπη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts