ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κομισιόν: Κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός για τους εμβολιασθέντες

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, που διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, θα πρέπει να εξαιρούνται στα ταξίδια, από εξετάσεις – τεστ, καραντίνα ή οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο, σύμφωνα με εισήγηση της Κομισιόν, σχετικά με την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.

Πιο αναλυτικά, κανέναν περαιτέρω ταξιδιωτικό περιορισμό για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και για τα παιδιά κάτω των 6 ετών εισηγείται μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις προτάσεις της για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Καθώς η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται και οι εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονται σε ολόκληρη την ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να διευκολύνουν σταδιακά τα ταξίδια, και κυρίως τους κατόχους του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ. Η Κομισιόν πρότεινε επίσης να επικαιροποιηθούν τα κοινά κριτήρια για τις περιοχές κινδύνου και να καθιερωθεί ένας μηχανισμός «φρένου έκτακτης ανάγκης», για να αντιμετωπιστεί η επικράτηση νέων μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης ειδικές διατάξεις για τα παιδιά για να διασφαλιστεί η ενότητα των οικογενειών που ταξιδεύουν και μια τυπική περίοδος ισχύος για τις εξετάσεις.

Ειδικότερα η Κομισιόν προτείνει τα εξής:

1. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να εξαιρούνται από τεστ που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα. Αυτό θα πρέπει επίσης να καλύπτει τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορονοϊό και έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.

2. Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID και κατέχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ, θα πρέπει όταν ταξιδεύουν να εξαιρούνται από τεστ ή καραντίνα, για έως 180 ημέρες, μετά από το θετικό τεστ PCR.

3. Τα άτομα με έγκυρο πιστοποιητικό τεστ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, θα πρέπει να εξαιρούνται από πιθανές απαιτήσεις καραντίνας. Η Επιτροπή προτείνει μια τυπική περίοδο ισχύος 72 ωρών για τα τεστ PCR και όπου γίνονται δεκτά τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, προτείνεται περίοδος ισχύος 48 ωρών.

4. «Φρένο έκτακτης ανάγκης»: Σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση σε ένα κράτος-μέλος επιδεινωθεί ή αν αναφερθεί υψηλός αριθμός ανησυχητικών μεταλλάξεων, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου μέτρα ελέγχου στα ταξίδια για τα εμβολιασμένα άτομα και για εκείνα που έχουν αναρρώσει από COVID.

5. Απλούστευση των απαιτήσεων, σε περίπτωση που το αποφασίσουν να επιβάλλουν περαιτέρω μέτρα κάποια κράτη-μέλη. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει για τις «πράσινες περιοχές», να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, για τις «πορτοκαλί περιοχές» προτείνει τεστ αναχώρησης (αντιγόνου ή PCR), για τις κόκκινες περιοχές προτείνει καραντίνα, εκτός αν έχει γίνει τεστ αντιγόνου ή PCR, πριν την αναχώρηση. Τέλος, για τις «περιοχές σε βαθύ κόκκινο», η Επιτροπή συνιστά να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, διαφορετικά να επιβάλλονται τεστ και καραντίνα.

Δηλώσεις

Ο Didier Reynders, Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε: «Οι τελευταίες εβδομάδες έφεραν μια συνεχή πτωτική τάση στον αριθμό των λοιμώξεων, δείχνοντας την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε επίσης προσιτές και ευρέως διαθέσιμες δυνατότητες δοκιμών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη μέλη καταργούν αργά τους περιορισμούς COVID-19 τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ταξίδι. Σήμερα, προτείνουμε στα κράτη μέλη να συντονίσουν αυτήν τη σταδιακή άρση των περιορισμών ελεύθερης κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη το νέο κοινό εργαλείο μας: το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Αναμένουμε από τα κράτη μέλη να κάνουν καλύτερη χρήση αυτού του μέσου και της σύστασης να επιτρέψουν σε όλους να κινηθούν ελεύθερα και με ασφάλεια ξανά”.

Η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων είπε: «Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ: ​​χρειαζόμαστε συντονισμένες και προβλέψιμες προσεγγίσεις για τους πολίτες μας που θα προσφέρουν σαφήνεια και θα αποφευχθούν ασυντόνιστες απαιτήσεις από κράτη μέλη. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε προς το άνοιγμα των κοινωνιών μας τις επόμενες εβδομάδες με ασφάλεια και με συντονισμένο τρόπο. Καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με αυξανόμενη ταχύτητα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η ασφαλής κυκλοφορία χωρίς περιορισμούς, μπορεί σταδιακά να ξαναρχίσει. Ενώ κοιτάζουμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία, πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας”.

ksd PRIMAGEL Κομισιόν
adv

Ακόμη η Κομισιόν προτείνει την προσαρμογή των ορίων του ECDC ενόψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό. Για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται πορτοκαλί, η πρόταση είναι να αυξηθεί το όριο του 14 ημερών αθροιστικού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 από 50 σε 75. Ομοίως, για τις κόκκινες περιοχές, η πρόταση είναι να προσαρμοστεί το όριο από το τρέχον 50-150 στο νέο 75-150.
Επιπλέον, η Επιτροπή ζητεί περαιτέρω προσπάθειες για την εξασφάλιση της ομαλής διάθεσης του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid στην ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν χρήση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των υφιστάμενων δυνατοτήτων βάσει της εθνικής νομοθεσίας να αρχίσουν να εκδίδουν ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ ήδη πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού κανονισμού την 1η Ιουλίου. Όταν η εθνική νομοθεσία προβλέπει την επαλήθευση των πιστοποιητικών COVID-19, οι κάτοχοι πιστοποιητικού ψηφιακού COVID της ΕΕ θα μπορούσαν ήδη να το χρησιμοποιούν όταν ταξιδεύουν.

Η Επιτροπή θα υποστηρίξει αυτήν τη διαδικασία με την λειτουργία του EU Digital COVID Certificate, της πύλης της ΕΕ που θα αποθηκεύει τα δημόσια κλειδιά που απαιτούνται για την επαλήθευση ενός EU Digital COVID Certificate, την 1η Ιουνίου. Δεδομένου ότι δεν ανταλλάσσονται προσωπικά δεδομένα μέσω της πύλης της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν ήδη να κάνουν χρήση της πλατφόρμας.

Τέλος, η σημερινή πρόταση της Κομισιόν διασφαλίζει επίσης τη συνοχή με τους κανόνες για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ, που ενημερώθηκαν από το Συμβούλιο στις 20 Μαΐου 2021.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr