ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά σε υψηλό 9 μηνών το πετρέλαιο – Στα $87 η τιμή του Brent

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου, ενόσω οι επενδυτές εξακολουθούν να ποντάρουν στην περαιτέρω μείωση της προσφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ φθάνουν σχεδόν τα 84 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη ήδη υπερβαίνουν τα 87 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας αυξηθεί κατά 3% στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.

Το νέο άλμα στις τιμές του «μαύρου χρυσού», επέρχεται εν μέσω των κλιμακούμενων ενδείξεων περί επικείμενης σύσφιγξης του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης.

Η Σαουδική Αραβία, πριν λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου μείωσης της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως και τον Σεπτέμβριο, δίχως να αποκλείσει το ενδεχόμενο για περαιτέρω «μαχαίρι» τους επόμενους μήνες.

Το ίδιο έπραξε και η Ρωσία, η οποία ανήγγειλε τη μείωση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Συγχρόνως, οι εχθροπραξίες Κιέβου και Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα ήδη επηρεάζουν τις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες σε ποσοστό 10% – 15% διακινούνται μέσω της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής.

Όλα τα παραπάνω, εύλογα, συνδράμουν στην ενίσχυση της τιμής του αργού, καθώς η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα (Νο.2 εισαγωγέας παγκοσμίως) αντισταθμίζεται -και με το παραπάνω- από τις ανησυχίες για τα επίπεδα της προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα

Μυτιληναίος: «Χτίζει» τον νέο μεγάλο ιδιωτικό πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ

Μπογκντάνοβιτς: Νέες εξαγορές και ανατιμήσεις στα «εργαλεία» ανάπτυξης της Coca Cola HBC

«Σαρώνουν» τα τυχερά παιχνίδια – Οι επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts