ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Άμεση συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με βασική προϋπόθεση να είναι «ανοικτό το λιμάνι»

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. στην επιστολή του προς τον Γ.Πλακιωτάκη εστίασε στο ότι «το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο αιφνιδιάζεται από την απεργιακή κινητοποίηση» .

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός πως ο πρώτος τη τάξει εμπορικός λιμένας της χώρας αποτελεί για μία ακόμη φορά πεδίο αντεγκλήσεων, με καταστροφικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο» επισήμαινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σε επιστολή του προς τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης στην επιστολή του εστίασε ότι το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο αιφνιδιάζεται από την απεργιακή κινητοποίηση με κίνδυνο λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Άλλη μία φορά το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο της χώρας αιφνιδιάζεται από μια ακόμη απεργιακή κινητοποίηση στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ σε μια ιδιάζουσα χρονική συγκυρία, όπου τα κόστη διαμετακόμισης, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική, οι ελλείψεις δυσεύρετων πρώτων υλών, το lockdown στη Σαγκάη και το ενεργειακό κόστος απειλούν να απαλείψουν και την τελευταία ικμάδα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός πως ο πρώτος τη τάξει εμπορικός λιμένας της Χώρας αποτελεί για μία ακόμη φορά πεδίο αντεγκλήσεων, με καταστροφικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, όσο και τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας, που μάχεται να «επιβιώσει» σε ένα αντίξοο διεθνώς οικονομικό περιβάλλον.

Όπως επίσης επιεικώς απαράδεκτο είναι κάθε εργατικό ατύχημα, ανεξάρτητα εάν τα αίτια του συμβάντος είναι υπό διερεύνηση. Το Επιμελητήριό μας, εύχεται ταχεία ανάρρωση στον άτυχο λιμενεργάτη, που ευτυχώς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, και ελπίζει να μην υπάρξει κανένα άλλο ατύχημα, που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και διαταράσσει την εργασιακή ασφάλεια. Αναγνωρίζουμε το σεβαστό δικαίωμα των εργαζόμενων να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβών, όπως επίσης αναγνωρίζουμε και τονίζουμε ιδιαιτέρως, το αναφαίρετο δικαίωμα του επαγγελματικού κόσμου να συνεχίσει την δραστηριότητα του, χωρίς επιπρόσθετους περισπασμούς, εξ αιτίας των οποίων απειλείται όχι μόνο το επιχειρείν, αλλά και το κοινωνικό σύνολο, το οποίο ακουσίως γίνεται αποδέκτης των επιπτώσεων από τη νέα διακοπή των δραστηριοτήτων στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Το Ε.Β.Ε.Π. ζητά άμεση συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την διεξαγωγή ενός καλόπιστου κοινωνικού διαλόγου μεταξύ φορέων επιχειρήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά με βασική προϋπόθεση να είναι «ανοικτό το λιμάνι» και κατά την διεξαγωγή του διαλόγου να βρίσκονται σε λειτουργία οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ.

Ανάλογη πρωτοβουλία στο πρόσφατο παρελθόν σε αντίστοιχη δυσάρεστη κατάσταση είχε θετική κατάληξη, μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την απρόσκοπτη λειτουργία του εμπορικού λιμένος σε μια ευνομούμενη πολιτεία, που όμως προϋποθέτει και μια αλληλέγγυα κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη:

Guardian: Πώς οι εταιρείες ενέργειας της ΕΕ σχεδιάζουν να πληρώσουν για ρωσικό φυσικό αέριο

Επέλεξε την… ασφάλεια το Χρηματιστήριο Αθηνών – Στο +5% ο Απρίλιος, θετικό το πρόσημο στο έτος

Σε υψηλό τριών ετών το κόστος δανεισμού – Άλμα στο 3,3% για το 10ετές ομόλογο (πίνακες)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts