ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Έαν έχετε κάτι από αυτά τα 12 συμπτώματα, πείτε το στον γιατρό σας

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες διαγνωστικές οδηγίες που να επιβεβαιώνουν ότι κάποιος πάσχει από την λεγόμενη μακρά COVID.

[ Κορονοϊός ] Παρόλο που τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επεξεργάζονται μια λίστα συμπτωμάτων, τα οποία πρέπει να θορυβούν όσους περνούν COVID-19 και να ενημερώνουν τους γιατρούς τους, προς το παρόν πρέπει ο καθένας μας να έχει τον νου του και να συζητάει από μόνος του με τον γιατρό του τυχόν μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου.

«Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να υποφέρουν από μακρά COVID και να μην το γνωρίζουν, επειδή δεν έχουν τη γνώση να το κάνουν», δήλωσε η δρ. Fidaa Shaib, πνευμονολόγος του Baylor College of Medicine στην κλινική για περιστατικά μακράς COVID. Η μακρά COVID παρουσιάζει μια τεράστια ποικιλία συμπτωμάτων, πρόσθεσε η δρ. Shaib, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους γιατρούς να τα εντοπίσουν.

Αυτός είναι, εν μέρει, ο λόγος για τον οποίο οι εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο κοινή είναι η μακρά COVID διαφέρουν πολύ. Μια μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους δέκα επιζώντες COVID-19 θα αναπτύξει μακρά COVID. Ως τέτοια ορίζονται τα παρατεταμένα συμπτώματα για περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση. Μια εκτίμηση του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, προσδιόρισε αυτό το ποσοστό σε έναν στους τρεις ασθενείς με COVID-19.

Ο δρ. Ziyad Al-Aly, επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας σε ένα εκπαιδευτικό νοσοκομείο βετεράνων στο St. Louis, είπε ότι ο κορονοϊός “μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος”.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα συμπτώματα της μακράς COVID προκαλούνται άμεσα από τον κορονοϊό, ή εάν κάποια προκαλούνται από το άγχος και το τραύμα της μόλυνσης και την πανδημία. Ανεξάρτητα όμως απ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, είπε ο δρ. Shaib, ειδικά εκείνοι που έχουν κάποια χρόνια ασθένεια.

Κορονοϊός: 12 τρόποι με τους οποίους οι ασθενείς μπορεί να επηρεαστούν από την μακρά COVID

1. Ομίχλη εγκεφάλου

Ένας στους πέντε εμφανίζει εγκεφαλική ομίχλη έξι μήνες μετά την μόλυνση COVID-19, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 51 μελετών, που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό. Αυτό συνέβαινε ανεξάρτητα από το εάν οι ασθενείς είχαν νοσηλευτεί ή όχι.

2. Κόπωση

Έξι στους δέκα επιζώντες της COVID-19 που είχαν νοσηλευτεί ανέφεραν μυϊκή κόπωση και αδυναμία έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με μια κινεζική μελέτη. Τόσο η ομίχλη του εγκεφάλου όσο και η κόπωση είναι επίσης χαρακτηριστικά του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

3. Πρόβλημα με τον ύπνο

Ένας στους πέντε ασθενείς με μακρά COVID ανέφερε ότι είχε πρόβλημα να κοιμηθεί έξι μήνες μετά την αρρώστια, σύμφωνα με την παραπάνω μετα-ανάλυση 51 επιμέρους μελετών.

4. Δύσπνοια και επίμονος βήχας

Δύσπνοια και επίμονος βήχας είναι κοινά συμπτώματα έναν έως έξι μήνες μετά την μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη πάνω από 73.000 βετεράνων των ΗΠΑ.

5. Καρδιακά προβλήματα

Αίσθημα παλμών και ακανόνιστος καρδιακός παλμός ήταν κοινά συμπτώματα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη βετεράνων των ΗΠΑ.
Οι επιζώντες της COVID-19 είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, αθηροσκλήρωσης και θρόμβων αίματος εντός έξι μηνών μετά την μόλυνση. Η μυοκαρδίτιδα, μια φλεγμονή του καρδιακού μυός, έχει επίσης παρατηρηθεί σε ασθενείς με μακρά COVID.

6. Νευρολογικά συμπτώματα και ψυχικές ασθένειες

Πάνω από το ένα τρίτο των επιζώντων COVID-19 εμφανίζει νευρολογικά συμπτώματα ή ψυχικές ασθένειες εντός έξι μηνών από την μόλυνση. Οι διαταραχές άγχους και διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, ήταν οι πιο συχνές.

7. Απώλεια όσφρησης (ανοσμία)

Μεταξύ αυτών που έχασαν την αίσθηση της όσφρησης μετά την COVID-19, περίπου το ένα τρίτο δεν την ανέκτησε για δύο μήνες ή περισσότερο, σύμφωνα με μια μικρή έρευνα στις ΗΠΑ.

8. Συμπτώματα του εντέρου, όπως απώλεια όρεξης και διάρροια

Μια μικρή μελέτη από την Κίνα διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 ανέφερε προβλήματα που σχετίζονται με το έντερο τρεις μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν απώλεια όρεξης, ναυτία, παλινδρόμηση οξέος και διάρροια.

9. Δερματικά εξανθήματα και τριχόπτωση

Πολλοί επιζώντες της COVID-19 αναφέρουν δερματικά εξανθήματα έξι μήνες μετά την μόλυνση. Μια μελέτη από την Κίνα τεκμηρίωσε την τριχόπτωση στο 22% των ασθενών έξι μήνες μετά την νοσηλεία τους με COVID-19.

10. Σφίξιμο στο στήθος, πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς

Σε μια έρευνα σχετικά με τα μακρά συμπτώματα της COVID-19, εννέα στους δέκα ασθενείς ανέφεραν συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος, μυϊκούς πόνους και πόνο στις αρθρώσεις, έναν μήνα μετά την μόλυνση. Αυτά τα συμπτώματα παρέμειναν για τουλάχιστον επτά μήνες για ορισμένους ερωτηθέντες. Τα δεδομένα, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

11. Διαβήτης

Σύμφωνα με την μελέτη μεταξύ βετεράνων των ΗΠΑ, οι ασθενείς με μακρά COVID είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη έξι μήνες μετά την μόλυνση.

12. Νεφρική νόσος

Όσοι πέρασαν COVID-19 είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οξείας νεφρικής νόσου.

Πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει και άλλα συμπτώματα, που δεν έχουν τεκμηριωθεί ακόμη σε μεγάλες μελέτες

Ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19 έχουν αναφέρει ορισμένα άλλα συμπτώματα, τα οποία οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση ακόμα να μετρήσουν ή να επιβεβαιώσουν.

Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες με μακρά COVID έχουν αναφέρει ακανόνιστη περίοδο και χειρότερο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Άλλοι ασθενείς δήλωσαν ότι είχαν εμβοές.

Παρόλο που ορισμένα άτομα με μακρά COVID ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν μετά τον εμβολιασμό, άλλα δήλωσαν ότι χειροτέρευσαν.

Πηγές: https://www.businessinsider.com, https://www.sciencealert.com, https://www.medicalnewstoday.com, https://www.theguardian.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τρεις στους τέσσερις ασθενείς COVID-19 έχουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες

Κορονοϊός: Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να επιδεινωθεί μήνες ΜΕΤΑ τη λοίμωξη

Κορονοϊός: Ποιο χαρακτηριστικό της γεύσης μπορεί να προστατεύει από την Covid-19

Κορονοϊός: Είναι Covid ή παρενέργειες από το εμβόλιο; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά