ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν κατά 24% οι θάνατοι – Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 θανόντες – Τι ζητούν οι επιστήμονες από τους πολίτες

Προβληματισμός επικρατεί στον επιστημονικό κόσμο και τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας σχετικά με τον ημερήσιο αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, που όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνεται καθημερινά. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών από Covid-19 στην Ελλάδα κατά την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε σημαντική περαιτέρω επιδείνωση, της τάξης του 24%. Πού αποδίδουν οι έλληνες επιστήμονες αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα.

Σε τροχιά συρρίκνωσης βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού Όμικρον στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μία από τις 8 χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βελτίωση (άνω του 30%) στις ημερήσιες μολύνσεις. Την ίδια στιγμή, σε όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ παρατηρείται αύξηση κατά 8% στα κρούσματα και αύξηση κατά 2% στους θανάτους, για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες.

Στη χώρα μας, ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων του ιού SARS-CoV-2 παραμένει υψηλός και μάλιστα αυξήθηκε κατά 24% κατά την τελευταία εβδομάδα, αγγίζοντας τον αριθμό των 91 θανόντων στον κινούμενο 7ήμερο μέσο όρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας καταλαμβάνει την 5η θέση ανάμεσα στις 30 χώρες της ΕΕ/ΕΕΑ στον υψηλότερο αριθμό θανάτων, για την εβδομάδα από Δευτέρα 10/1/2022 έως και Κυριακή 16/1/2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) η Ελλάδα καταγράφει 57 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή, στην 1η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 76 θανάτους / εκατ. πληθυσμού και η Ολλανδία στην 30η, με μόλις 3 θανάτους / εκατ. πληθυσμού.

Παράλληλα με τους θανάτους και η πίεση στο σύστημα υγείας με 5.000 νοσηλευόμενους ασθενείς παραμένει υψηλή, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρήθηκε μία μικρή αλλά ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε ευάλωτους συνανθρώπους μας, ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το 80% με 85% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο, γεγονός το οποίο αυξάνει την θνητότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με μία από τις εκδοχές που έδωσαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αυξημένη θνητότητα.

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι στην Ελλάδα

Στο 92,4% των θανόντων ανεμβολίαστοι

Ερμηνεύοντας την υψηλή θνητότητα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσίασε δεδομένα των τελευταίων 15 ημερών από τον ΕΟΔΥ, τα οποία αναφέρουν πως το 80% των θανάτων συνανθρώπων μας ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, αφορούσαν σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Μάλιστα, όπως είπε, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης παρουσίασε επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν πως το 92,4% των θανάτων ήταν κατά πλειοψηφία άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν κάνει την αναμνηστική τρίτη δόση.

Μαγιορκίνης: “Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60”

Το φαινόμενο της αυξημένης θνητότητας είναι πολυπαραγοντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών, στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών,  όπως τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με άλλα κράτη στην ΕΕ στα οποία υπάρχουν επίσης χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά αλλά όχι αυξημένα ποσοστά θανάτων, ο Καθηγητής είπε πως είναι καθοριστικής σημασίας η ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων που είναι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα:

“Η εμβολιαστική κάλυψη είναι ο ισχυρότερος λόγος για τους θανάτους, εάν δεν είναι το 90%. Ο πιο ισχυρός προβλεπτικός δείκτης των θανάτων σε όλες τις χώρες αυτή τη στιγμή είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών. Και είναι και πλήρως προβλέψιμο, δηλαδή μπορείς να δεις ότι όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι”, σημείωσε.

Γκάγκα: “Ανεμβολίαστοι, με υποκείμενα νοσήματα οι ασθενείς που καταλήγουν στις ΜΕΘ”

Στην τοποθέτησή της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως οι θάνατοι στη Μονάδα (ΜΕΘ) είναι θάνατοι ανεμβολίαστων, ή συχνά θάνατοι ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα:

“Κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν νοσήματα, είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι. Άρα, δεν νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίζει αυτό. Γενικά, οι θάνατοι στη Μονάδα και οι θάνατοι που βλέπουμε, το επαναλαμβάνω, είναι θάνατοι ανεμβολίαστων, θάνατοι ανθρώπων πολύ συχνά μεγάλης ηλικίας. Είπαμε ότι πολύ ευάλωτοι είναι επίσης οι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία είναι μια σημαντική αιτία θανάτου”, υπογράμμισε με έμφαση η κα. Γκάγκα.

Παπαευαγγέλου: “Προσέρχονται αργά οι ασθενείς στο νοσοκομείο”

Άλλος ακόμη σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στην αυξημένη θνητότητα είναι και η καθυστερημένη προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, συχνά παρακινούνται να μην αναζητήσουν ιατρική βοήθεια από άτομα του περιβάλλοντός τους, αρνητές του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν η κατάστασή τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

“Μας απασχολεί πολύ αυτό που βλέπουμε ότι πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται πολύ αργά στο νοσοκομείο, διασωληνώνονται στα εξωτερικά ιατρεία. Συνέχεια το ακούμε αυτό”, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

“Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να περάσει το μήνυμα ότι ο κορονοϊός και η μετάλλαξη «Όμικρον» δεν είναι απλό κρυολόγημα. Θα πρέπει όταν ξέρουμε ότι νοσούμε να είμαστε σε επαφή πάντα με έναν γιατρό. Δεν θέλουμε ο κόσμος να παίρνει φάρμακα στο σπίτι. Γιατί αυτό τον κάνει λίγο να καθησυχάζει ότι έχει τον έλεγχο. Θα πρέπει να είναι σε επαφή με γιατρό και να ακολουθεί τις οδηγίες και να μην παραβλέπει να πάει στο νοσοκομείο νωρίς”, κατέληξε η ίδια.

Related Posts