ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Προβληματισμός για την αύξηση κρουσμάτων και μεταδοτικότητας – Τι λένε οι ειδικοί για τα σχολεία

Αυξητική τάση παρουσίασαν αυτήν την εβδομάδα ορισμένοι δείκτες του κορονοϊού, αλλά και το ιικό φορτίο στα λύματα σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως αποκάλυψε η χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις, καθώς δεν αποκλείουν να βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας έξαρσης.

Αύξηση κατά περίπου 2.500 παρουσίασαν αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα τα κρούσματα ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους, από 6 έως 18 ετών.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: 36.146 κρούσματα, 111 θάνατοι, 82 διασωληνωμένοι ασθενείς την περασμένη εβδομάδα

Το τελευταίο στοιχείο, προκάλεσε μάλιστα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με συστάσεις προς τους γονείς και την ενθάρρυνση οι μαθητές να χρησιμοποιούν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους.

“Με προβληματίζει λιγάκι, αλλά δεν είμαι ακόμη σίγουρος ότι βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας έξαρσης”, σχολιάζει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί πως ανησυχεί για τη μεταδοτικότητα, η οποία -σύμφωνα με τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και του αρμόδιου Εργαστηρίου- πλησιάζει πλέον τη μονάδα:

“Προβληματίζουν οι δείκτες αυτήν την εβδομάδα και τα κρούσματα και η μεταδοτικότητα και επίσης προβληματίζουν και οι αυξήσεις στα λύματα. Ελπίζουμε ή ευχόμαστε, αυτό να μην είναι η απαρχή μιας αλλαγής του επιδημιολογικού περιβάλλοντος. Υπάρχει μια στασιμότητα, με μια τάση προς αύξηση. Θα δούμε την επόμενη εβδομάδα και το επόμενο δεκαήμερο αν αυτό σημαίνει την απαρχή κάποιου προβλήματος ή όχι. Αυτό που βλέπω, πάντως, είναι πως αυτή η τάση είναι οριακή. Θα το δούμε το επόμενο διάστημα”, λέει.

Αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες: των κρουσμάτων, της θετικότητας και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ οι “σκληροί” δείκτες παραμένουν σε πτωτική πορεία, καθώς είναι γνωστό πως αυτοί επηρεάζονται τελευταίοι σε κάποια πιθανή έξαρση.

“Οι δείκτες των ΜΕΘ και των θανάτων εξακολουθούν να πέφτουν. Οι θάνατοι είναι κάτω από τους 16 την ημέρα, και οι Μονάδες εξακολουθούν να είναι κάτω από 100 και συγκεκριμένα, οι διασωληνωμένοι είναι 82, αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης και προσθέτει:

“Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι μία ανάσα από τη μονάδα, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο φαίνεται να σταθεροποιείται και να κάνει πλατό, εκεί που αποκλιμακωνόταν”.

Νίκος Τζανάκης: Μπορεί να είναι “τεχνικού τύπου” η αύξηση στα σχολεία

Η αύξηση των κρουσμάτων κατά 7% στα σχολεία, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, ωστόσο, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τον Καθηγητή, καθώς δεν αποκλείεται -όπως λέει- να είναι περισσότερο “τεχνική” παρά πραγματική.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός ΕΟΔΥ: Συστάσεις μετά την εβδομαδιαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αναμενόμενη εξέλιξη μετά την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, χωρίς μάσκες:

“Αυτή η αύξηση είναι αναμενόμενη και μικρή, μπορώ να πω. Και μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι τα παιδιά έχουν μπει σε μία λειτουργία πιο κανονική, πιο φορμαρισμένη και οι γονείς δεν αποκλείεται να κάνουν και πιο πολλούς ελέγχους και να δηλώνουν τα κρούσματα που νωρίτερα δεν τα δήλωναν. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την αύξηση του 7%. Δηλαδή μπορεί να οφείλονται σε «τεχνικούς λόγους» που επιβάλλουν να εντοπίζονται και να δηλώνονται περισσότερο τα κρούσματα στα παιδιά στο σχολείο. Επομένως δεν αποκλείεται να μην είναι μια πραγματική αύξηση στον παιδικό πληθυσμό”, λέει ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Παραλλαγή Κένταυρος: Εντοπίστηκαν ακόμη 2 κρούσματα στην Ελλάδα

Αύξηση στα λύματα σε 9 από 12 περιοχές

Εντωμεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η επιδημιολογία λυμάτων χτυπά “καμπανάκι” σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα την εβδομάδα 12 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 5 έως 11 Σεπτεμβρίου 2022, που είχε επίσης παρατηρηθεί αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη, σε πολλές περιοχές -κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα αυξήθηκε σε εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές.

“Προβληματίζουν οι αλλαγές στα λύματα σε ορισμένες περιοχές, αλλά και η αύξηση στην Κρήτη. Και επίσης, υπάρχει μια ανακοπή της αποκλιμάκωσης, σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης”, αναφέρει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Αύξηση εντοπίστηκε στα αστικά λύματα στον Άγιο Νικόλαο (+371%), στα Χανιά (+321%), στο Ηράκλειο (+302%), στα Ιωάννινα (+184%), στην Πάτρα (+105%) και στην Κέρκυρα (+81%), ενώ οριακή αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων εντοπίστηκε στο Βόλο (+29%), στην Αλεξανδρούπολη (+28%) και στην Ξάνθη (+23%).

“Να σπεύσουν να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες”

Τα περίπου 40 με 50 χιλιάδες άτομα που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν αδυναμία ανοσολογικής θωράκισης, θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα να κάνουν το νέο αναμνηστικό εμβόλιο που χορηγείται εδώ και μία εβδομάδα στη χώρα μας στους ηλικιωμένους και τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Ο Καθηγητής Τζανάκης, κάνει έκκληση:

Να πάνε τώρα, όσο πιο γρήγορα γίνεται -τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες και όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά για αυτοάνοσα- να πάνε τώρα να κάνουν την αναμνηστική δόση με τα εμβόλια που καλύπτουν τα υπάρχοντα στελέχη και να μην περιμένουν τα νέα επικαιροποιημένα, που θα έρθουν αργότερα. Γιατί δεν ξέρουμε μήπως προκύψει κάποιο στέλεχος πολύ διαφορετικό και έχουμε μπερδέματα. Να μη ρισκάρουν να περιμένουν ένα και δύο μήνες”, λέει ο ίδιος.

Όπως εξηγεί ο επιστήμονας, ακόμη κι αν βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα έξαρση, αν θωρακίσουμε τους ευπαθείς μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα:

“Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους προσέξουμε ιδιαιτέρως. Είναι αιματολογικοί άρρωστοι, είναι ογκολογικοί άρρωστοι, παίρνουν άλλοι βαριά φάρμακα για αυτοάναοσα. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάρα πολύ. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει επικοινωνιακά, ότι δεν πρέπει να περιμένει τα άλλα εμβόλια που θα έρθουν. Είναι τελείως απαραίτητο οι ευπαθείς ομάδες να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, έστω με αυτό το στέλεχος γιατί αυτό τους προστατεύει”, καταλήγει ο ίδιος.

Related Posts